pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Brigita Langerholc Njena.si

Brigita Langerholc se je z družino preselila na ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

EU Orbanu grozi, da mu bo sesula ekonomijo

Deli na:
EU Orbanu grozi, da mu bo sesula ekonomijo

Madžarski premier Viktor Orban - Foto: Vlada RS

EU bi lahko oslabila madžarsko gospodarstvo, če Budimpešta na četrtkovem izrednem vrhu ne bo pristala na nadaljnjo makrofinančno pomoč Ukrajini v višini 50 milijard evrov, je v nedeljo poročal britanski časnik Financial Times. Budimpešta je medtem izrazila pripravljenost, da ob določenih pogojih podpre pomoč Ukrajini v okviru proračuna EU.

V dokumentu, ki ga je pridobil FT, so bruseljski uradniki pripravili strategijo, v skladu s katero bi namerno ciljali šibkosti madžarskega gospodarstva, oslabili madžarsko valuto forint in zmanjšali zaupanje vlagateljev.

Če madžarski premier Viktor Orban na četrtkovem izrednem zasedanju ne bi pristal na makrofinančno pomoč Ukrajini v višini 50 milijard evrov za obdobje 2024-2027 v okviru revizije dolgoročnega proračuna unije (MFF), bi preostali voditelji članic javno opozorili, da zaradi njegove nekonstruktivne drže ne vidijo možnosti za izplačilo evropskih sredstev Madžarski.

Več diplomatov je za britanski časnik povedalo, da so številne članice podprle ta načrt.

Budimpešta je sicer medtem nekoliko popustila pri nasprotovanju pomoči Kijevu. Svetovalec madžarskega premierja Balazs Orban je na družbenem omrežju X potrdil, da so pripravljeni podpreti pomoč Ukrajini v okviru proračuna EU in celo skupno zadolževanje v ta namen.

Pri tem zahtevajo možnost, da bi si lahko Budimpešta kasneje premislila. Zavzemajo se za vsakoletno potrjevanje pomoči, kar pa po neuradnih informacijah nima podpore med drugimi članicami unije.



Priprave na četrtkovo zasedanje voditeljev članic sicer ni na dnevnem redu današnjega srečanja ministrov za evropske zadeve, a je vseeno ob robu pričakovati pogovore tudi o tem.

Belgijska zunanja ministrica Hadja Lahbib, katere država trenutno predseduje Svetu EU, ni želela komentirati poročanja FT. "Ključno je, da dosežemo dogovor vseh 27 članic na vrhu. Kakšne so možne alternative, bomo videli po vrhu," je povedala.

Voditelji članic, med njimi slovenski premier Robert Golob, se bodo v četrtek v Bruslju sestali na izrednem zasedanju o reviziji dolgoročnega proračuna unije 2021-2027, o kateri se sredi decembra zaradi nasprotovanja madžarskega premierja Orbana pomoči za Ukrajino niso uspeli dogovoriti.

Orban je tedaj nasprotoval vključitvi pomoči za Kijev v okviru MFF in zahteval odmrznitev še preostalih okoli 21 milijard evrov evropskih sredstev, namenjenih Madžarski. 10,2 milijarde evrov je Evropska komisija odmrznila tik pred decembrskim vrhom.

Evropski poslanci so medtem na plenarnem zasedanju sredi januarja komisijo pozvali, naj ponovno preuči to svojo odločitev. Od članic pa so zahtevali zaostritev postopka v skladu s 7. členom Pogodbe EU proti Madžarski, ki v skrajnem primeru predvideva zamrznitev glasovalnih pravic državi članici, ki ne spoštuje vrednot EU.