Princ Harry, princ William Svet24.si

Tako slabi so odnosi med Williamom in Harryjem ......

himars Svet24.si

Bo to novo orožje, s katerim bodo Ukrajinci ...

Janez Janša Necenzurirano

Veliki poraženec #komentar

jansa logar pl Reporter.si

Razkrito ozadje Logarjeve kandidature: Janša ...

doncic 12 Ekipa24.si

Ga je želel ubiti?! Allen s koleni nad Dončića,...

diana Odkrito.si

Škandali, ki bi jih kraljeva družina najraje ...

riera 4 Ekipa24.si

Riere na tekmi z neugodnimi Celjani ne bo! Vodilna...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

EU napoveduje odločen in enoten odgovor na sabotaže na plinovodih

Deli na:
EU napoveduje odločen in enoten odgovor na sabotaže na plinovodih

Uhajanje plina na Severnem toku. - Foto: Profimedia

Evropska unija je ob uhajanju plina na plinovodih Severni tok 1 in 2 danes posvarila pred napadi na njeno infrastrukturo. "Vsaka namerna motnja ne evropski energetski infrastrukturi je povsem nesprejemljiva, nanjo pa bomo odgovorili odločno in enotno," je v sporočilu za javnost zapisal visoki zunanjepolitični predstavnik unije Josep Borrell.

Po njegovih navedbah je uhajanje plina na plinovodih Severni tok 1 in 2 v Baltskem morju glede na vse razpoložljive informacije posledica namernega dejanja. "Ti incidenti niso naključni in zadevajo nas vse," je v imenu vseh 27 članic unije še poudaril Borrell.

"Podprli bomo vse preiskave, ki naj bi razjasnile, kaj se je zgodilo in zakaj, ter ukrepali za povečanje naše odpornosti na področju energetske varnosti," je dodal Borrell.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je že v torek zvečer po pogovorih z dansko premierko Mette Frederiksen dejala, da je šlo za sabotažo. "Ključno je preiskati te incidente in storiti vse, da razjasnimo okoliščine, zaradi katerih je prišlo do njih," je poudarila po poročanju tujih tiskovnih agencij.

Zaskrbljenost zaradi uhajanja plina na obeh plinovodih je izrazil tudi generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg. Po napovedih zavezništva se bo Stoltenberg o razmerah na plinovodih pogovarjal na srečanju z danskim obrambnim ministrom Mortenom Boedskovom.

Seizmografske merilne postaje na Švedskem in Danskem so v ponedeljek na območju plinovodov, ki ležita na globini med 80 in 100 metrov, zaznale dve ločeni eksploziji. Na fotografijah, ki jih je posnela danska vojska v gospodarskih conah Švedske in Danske, je videti tri velike gmote mehurčkov na površini vode s premerom od 200 do 1000 metrov.