nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

EU Makedoniji in Grčiji namenila milijone za obvladovanje migracij

Deli na:
EU Makedoniji in Grčiji namenila milijone za obvladovanje migracij

Foto: Getty Images

Evropska komisija je danes namenila finančno pomoč Makedoniji in Grčiji za obvladovanje migrantskih tokov. Makedonija bo z novim programom pomoči prejela deset milijonov evrov za izboljšanje sistema upravljanja meja in migracij. Grčiji pa je Bruselj namenil 12,7 milijona evrov za vzpostavitev sprejemnih centrov za migrante na grški celini.

Finančna pomoč Makedoniji bo namenjena izboljšanju sistematskih kontrol na meji, se pravi krepitvi sistema identifikacije in registracije migrantov, ki bodo prečkali makedonsko južno mejo, so sporočili iz Bruslja.

Denar bo namenjen tudi boju proti tihotapljenju migrantov in čezmejnemu kriminalu ter za kritje stroškov policijskih sil, ki so jih v Makedonijo za varovanje meje poslale države članice EU. Komisija je danes sporočila, da bo tovrstno pomoč po potrebi mogoče razširiti na druge države Zahodnega Balkana.

Grčiji pa je Bruselj iz evropskega sklada za azil, migracije in vključevanje (AMIF) dodelil 12,7 milijona evrov za financiranje in postavitev vsaj 8000 premičnih sprejemnih hiš za začasno namestitev migrantov v regijah Atika in Osrednja Makedonija.

Evropski komisar za migracije Dimitris Avramopulos je dejal, da bo ta denar Grčiji pomagal pri zagotovitvi sprejemnih zmogljivosti za 50.000 migrantov, kot je bilo dogovorjeno 25. oktobra lani na srečanju držav, ki ležijo na balkanski migrantski poti.