Bankomat Svet24.si

Ste ostali brez gotovine, vaša bančna kartica pa...

delavci Svet24.si

Slovenci delamo za manj, kot je evropsko ...

1712649659-0122maribor4-3-1712649604353 Necenzurirano

Ovadena županja, ki je po ovinkih prišla do ...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

andrej-hofer 1 Njena.si

Razočaranje za gledalce: Andrej Hofer ne bo ...

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

EU in Velika Britanija sklenili dogovor o severnoirskem protokolu

Deli na:
EU in Velika Britanija sklenili dogovor o severnoirskem protokolu

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in britanski premier Rishi Sunak - Foto: STA

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in britanski premier Rishi Sunak sta na današnjih pogovorih v britanskem Windsorju dosegla dogovor o izvajanju severnoirskega protokola, ki po izstopu Združenega kraljestva iz EU ureja trgovinska vprašanja na Severnem Irskem, so po poročanju britanskih medijev potrdili viri v Londonu in Bruslju.

Sunak in von der Leyen sta se okoli 14.30 po srednjeevropskem času sestala na "sklepnih pogovorih" o izvajanju severnoirskega protokola, ki je del sporazuma o britanskem izstopu iz unije.

Sunak je pred srečanjem na Twitterju zapisal, da bosta nadaljevala pogovore o "skupnih, praktičnih rešitvah za vrsto kompleksnih izzivov v zvezi s severnoirskim protokolom".

Von der Leyen pa je ob prihodu v London sporočila, da se veseli, da "bomo obrnili nov list in odprli novo poglavje" v odnosih z Združenim kraljestvom.

Zdaj sta po poročanju virov v Bruslju in Londonu očitno dosegla dogovor, ki ga bosta okoli 16.30 predstavila tudi na skupni novinarski konferenci.

Britanski premier bo z dogovorjenim seznanil svojo vlado, vsebino dogovora pa bo kasneje predstavil v britanskem parlamentu. Evropska komisija bo medtem dogovor predstavila v Bruslju stalnim predstavnikom držav članic pri EU.

Bruselj in London sta se o t. i. severnoirskem protokolu dogovorila v okviru pogajanj o britanskem izstopu iz EU, do katerega je prišlo v začetku leta 2020. V skladu s tem protokolom Severna Irska v izogib vzpostavitvi nadzora na meji z Irsko, ki je članica EU, ostaja del evropskega enotnega trga in carinske unije. To pa s sabo prinaša nadzor blaga, ki na Severno Irsko prispe iz preostalih delov Združenega kraljestva.