favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

EU doslej izvozila 77 milijonov odmerkov cepiv proti covidu

Deli na:
EU doslej izvozila 77 milijonov odmerkov cepiv proti covidu

Fotografija je simbolična. - Foto: Profimedia

EU je od decembra izvozila okoli 77 milijonov odmerkov cepiv proti covidu-19 v 33 držav po svetu, je izpostavila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen na današnjem virtualnem vrhu EU. Te osvežene številke kažejo, da je Evropa največja izvoznica cepiv, izpostavljajo v Bruslju v odziv na zlasti britanske očitke o cepilnem nacionalizmu.

Od omenjenih izvoženih 77 milijonov odmerkov je šlo 21 milijonov odmerkov v Združeno kraljestvo, medtem ko v obratni smeri ni prišlo v unijo ničesar, zato v Bruslju izpostavljajo pomen upoštevanja načel vzajemnosti in sorazmernosti.

Von der Leynova je izpostavila tudi podatke o tem, koliko odmerkov je doslej dobila EU - približno 88 milijonov odmerkov. Od tega so jih uporabili 62 milijonov. Z dvema odmerkoma so cepili 18,2 milijona ljudi, kar je 4,1 odstotka prebivalcev EU.

Evropska komisija je sicer v sredo zaostrila merila za odobritev izvoza cepiv. Poleg spoštovanja pogodb o nabavi cepiv bo pri odločanju o zaprosilih za izvoz sedaj upoštevala tudi spoštovanje načel vzajemnosti in sorazmernosti ter zagotavljanje varne oskrbe s cepivi v EU.

Vzajemnost se bo merila z vprašanjem, ali ciljna država zakonsko ali kako drugače omejuje izvoz cepiv ali njihovih surovin. Sorazmernost pa z vprašanjem, ali so razmere v ciljni državi boljše ali slabše kot v EU, še zlasti epidemiološki položaj, stopnja cepljenih in dostop do cepiv.

EU je od začetka februarja, od vzpostavitve mehanizma za nadzor izvoza cepiv, prejela 381 zaprosil za izvoz in odobrila vse razen enega. Ta sistem je po navedbah komisije bistveno izboljšal preglednost, a cilj, da se državljanom EU zagotovi pravočasen dostop do cepiv, še ni izpolnjen.

Evropski mehanizem za nadzor izvoza cepiv je kljub temu sprožil očitke o cepilnem nacionalizmu, na kar so se v komisiji danes odzvali z osveženimi številkami, ki jih je voditeljem predstavila predsednica. Nato jih je objavila tudi na Twitterju.

Poleg omenjenih 77 milijonov izvoženih odmerkov cepiv je unija tudi glavna donatorica v okviru mednarodne pobude Covax, ki je namenjena pomoči revnejšim državam s ciljem pravične porazdelitve cepiv po svetu.

Von der Leynova je danes znova izpostavila tudi številke o predvidenih odmerkih za EU v prvem polletju. V prvem četrtletju naj bi unija od BioNTecha in Pfizerja, Moderne ter AstraZenece dobila 106 milijonov odmerkov, v drugem pa od omenjenih podjetij in družbe Johnson & Johnson računa na 360 milijonov.

EU si je zastavila cilj, da se do konca poletja cepi 70 odstotkov vseh odraslih. Z navedenimi odmerki lahko unija do konca junija cepi 260 milijonov ljudi, kar je okoli 58 odstotkov.

Največ težav ima unija z britansko-švedsko družbo AstraZeneca, ki naj bi po današnjih osveženih podatkih v prvem četrtletju dobavila le 30 milijonov od 120 milijonov odmerkov, kolikor bi jih morala v skladu s pogodbo, v drugem četrtletju pa le 70 milijonov od 180 milijonov odmerkov.