vročina, moški, park Svet24.si

Po ohladitvi nas čaka prvi vročinski val

robert tomazin Svet24.si

Janševi politični nastavljenci že izgubljajo ...

piarovci lobisti-2 Necenzurirano

To so zmagovalci Janševega pohoda na medije in ...

branko grims Reporter.si

Sramota, kaj počne Branko Grims: na twitterju ...

doncic Ekipa24.si

Auč, naravnost v ... Curry Dončiću pokazal, ...

charlotte Odkrito.si

Tega Kate Middleton ne sme narediti!

cristiano georgina 22 Ekipa24.si

Uh, kako je seksi! Ronaldova zaročenka po smrti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Proti omikronu učinkovit tudi tretji odmerek AstraZenece

Deli na:
Proti omikronu učinkovit tudi tretji odmerek AstraZenece

Cepivo - Foto: Dreamstime

Tretji, poživitveni odmerek cepiva proti covidu-19 proizvajalca AstraZeneca "znatno" poveča količino protiteles proti koronavirusni različici omikron, je danes sporočilo britansko podjetje.

"Tretji odmerek je nevtraliziral različico omikron do stopnje, ki je podobna tisti po drugem odmerku v primeru različice delta," so sporočili po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Pojasnili so še, da so bile ravni nevtralizacijskih protiteles po poživitvenem odmerku višje kot pri posameznikih, ki so preboleli covid-19.

Študijo so opravili raziskovalci univerze v Oxfordu, s katero je AstraZeneca lani razvila svoje cepivo. Analizirali so vzorce krvi ljudi, okuženih s covidom-19, cepljenih z dvema odmerkoma in poživitvenim odmerkom ter tiste, ki so covid preboleli v preteklosti.

"Zelo ohrabrujoče je, da obstoječa cepiva lahko ščitijo pred omikronom po prejemu tretjega odmerka," je dejal profesor John Bell, ki je sodeloval v študiji. Dodal je, da izsledki podpirajo vključitev poživitvenega odmerka v nacionalne strategije cepljenja.

Proti temu se je sicer v sredo izrekla Svetovna zdravstvena organizacija (WHO), češ da je v revnejših državah sveta precepljenost še vedno nizka, kar spodbuja nastanek novih različic.

Zaradi pojava omikrona se je namreč več držav odločilo spodbuditi cepljenje s poživitvenim odmerkom. Prve študije sicer kažejo, da različica omikron povzroča milejše oblike bolezni, a je obenem izredno nalezljiva, zato bi lahko vseeno vodila v preobremenitev zdravstvenih sistemov.