Revija Reporter
Svet

ESČP je Švici prepovedal izgon Afganistanca, ki se je iz islama spreobrnil v krščanstvo

STA

5. nov. 2019 16:30 Osveženo: 16:32 / 05. 11. 2019

Deli na:

Švica bi Afganistancu, ki se je spreobrnil v krščanstvo, kršila pravice, če bi ga izgnala v domovino, je danes razsodilo Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu. Kot je utemeljilo, bi moškega v večinsko muslimanskem Afganistanu najverjetneje preganjali tako vlada kot nekatere skupine, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Moški iz šiitske družine v afganistanski pokrajini Gazni je v Švico prispel leta 2012 in zaprosil za azil. Tedaj je povedal, da je domovino zapustil, ker je zaradi spreobrnjenja v krščansko vero postal sumljiv oblastem.

Švicarske oblasti, pristojne za priseljence, so ocenile, da njegova zgodba ni verodostojna. Temu je pritrdilo švicarsko zvezno upravno sodišče, ki je ocenilo, da se je spreobrnil v krščanstvo, vendar šele po prihodu v Švico. To sodišče je tudi odločilo, da moškega ne morejo izgnati v njegovo rodno pokrajino, bi ga pa lahko poslali v afganistansko prestolnico Kabul, kjer ima sorodnike, ki ne vedo, da se je spreobrnil.

Evropsko sodišče za človekove pravice pa je danes odločilo, da razsodba švicarskega sodišča ne upošteva dejstva, da moški v Afganistanu zaradi grožnje preganjanja ne bi mogel prakticirati vere. "Tožnik bi moral živeti v laži in se iz strahu, da bi ga odkrili, morda odpovedati stikom z drugimi pripadniki njegove vere," je v današnji razsodbi zapisalo sodišče v Strasbourgu.