Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

slovenija hokej iihf Ekipa24.si

Cilj izpolnjen! Slovenija se je spet vrnila med ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Erdoganova soproga hareme hvali kot "šole za ženske"

Deli na:
Erdoganova soproga hareme hvali kot "šole za ženske"

Foto: Getty Images

Soproga turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana je v sredo izrekala hvale na račun haremov v času otomanskega cesarstva, češ da so bile to šole, ki so ženske pripravile na življenje. Emine Erdogan se je oglasila le dan potem, ko je njen mož z izjavo ob mednarodnem dnevu žensk, da je ženska na prvem mestu mati, sprožil poulične proteste.

Kritiki Erdoganu in vladi, ki jo vodi njegova Stranka za pravičnost (AKP), že dalj časa očitajo, da skuša v Turčiji uveljaviti stroga islamska načela in pristriči pravice žensk.

V preteklosti se je med drugim znašel pod plazom kritik, ko je turške ženske pozval, naj imajo najmanj tri otroke, prizadevanja za promocijo nadzora rojstev pa označil za izdajo. S soprogo tudi pogosto govorita o svoji zavezanosti islamskim načelom in vrednotam, kakršna so bila v veljavi v času otomanov.

Erdoganova je na to s svojimi izjavami znova spomnila v sredo. "Harem je bil šola za člane otomanske dinastije in izobraževalna ustanova za pripravo žensk na življenje," je izjavila na uradnem dogodku o otomanskih sultanih v Ankari, poročanje turških televizij povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Emine Erdogan je to izjavila le dan potem, ko se je zaradi izjav njenega soproga na ulice Istanbula odpravilo več tisoč žensk, njene besede pa so ostro napadli na spletnih družbenih omrežjih. Profesor na istanbulski univerzi Ozlem Kurumlar je tako na primer tvitnil, da so bile v času sultana iz 16. stoletja Murata III. knjige edina stvar, ki ni nikoli vstopila v harem.

Haremi, ki so stoletja burili zahodnjaško domišljijo, so bili dejansko ustanova z zelo strogo določenimi pravili, ki so jim morali slediti celo sultani. Tudi ob izbiranju in izobraževanju haremskih žensk so se v času otomanov držali zelo strogih smernic.

Vsaka ženska je bila deležna izobrazbe na tistem področju, na katerem je največ obetala - šlo je na primer za kaligrafijo, dekorativno umetnost, glasbo ali tuje jezike. Starostnih omejitev za ženske v haremu ni bilo. Tam so lahko ob mladih deklicah živele 60-letne ženske. Tiste, ki so najbolj obetale, pa so lahko imele na koncu na dvoru ogromen vpliv.