Revija Reporter
Svet

Erdogan zmerja "rasistično, fašistično in kruto" EU; v Bruslju vse manjša podpora turškemu članstvu

STA

21. mar. 2017 13:29 Osveženo: 10:02 / 09. 8. 2017

Deli na:

Evropski komisar za širitev Johannes Hahn je v pogovoru za nemški Bild dejal, da članstvo Turčije v povezavi postaja vedno manj verjetno.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je medtem v Ankari poudaril, da Turčije ne bodo prestrašile grožnje glede zaustavitve procesa približevanja Turčije Evropski uniji.

Turški predsednik je EU danes ponovno označil za fašistično.

"Ne morejo nam več groziti s tem. Ta čas se je iztekel," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal Erdogan in se je s tem po navedbah dpa navezal tako na pristopna pogajanja med Ankaro in Brusljem kot tudi na dogovor med EU in Turčijo o reševanju migrantske krize.

"Ta Evropa je Evropa izpred druge svetovne vojno. Rasistična, fašistična in kruta Evropa," je še dejal turški predsednik, ki je povezavo tudi ponovno obtožil, da je sovražno nastrojena do Turkov in muslimanov.

Hanh je medtem za nemški časnik Bild dejal, da so najnovejše nacistične primerjave turških politikov absurdne in nesprejemljive. "Z grožnjami ni mogoče ustvarjati nobene politike, zaradi njih je nemogoč razumen dialog," je še dejal. Ocenil je tudi, da članstvo Turčije v EU postaja vedno manj verjetno.

Erdoganova avtoritativna usmeritev in načrtovane ustavne spremembe v Turčiji so "odmik od Evrope". Turčije se po njegovih besedah že dlje časa vedno bolj oddaljuje od EU. Evropski komisar za širitev tudi ni izključil možnosti, da bi države članice EU kmalu podprle prekinitev pogajanj s Turčijo.

Turčija se je v zadnjih tednih zapletla v spore z nekaterimi evropskimi državami, predvsem z Nemčijo in Nizozemsko, ker turški ministri v številnih evropskih mestih niso smeli sodelovati na predreferendumskih zborovanjih, ki so jih pripravili za turške volivce v tujini.