Aleksander Lukašenko Svet24.si

KGB o dronih iz Litve, Lukašenko na zahod ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Sum konflikta interesov na ministrstvu: nov zakon ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Erdogan pravi, da je soproga ubitega šefa IS al Bagdadija v turških rokah

Deli na:
Erdogan pravi, da je soproga ubitega šefa IS al Bagdadija  v turških rokah

Abu Bakr al Bagdadi - Foto: Reuters

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je danes dejal, da je Turčija prijela soprogo nekdanjega voditelja skrajne džihadistične skupine Islamska država Abuja Bakra al Bagdadija, ki je oktobra umrl med ameriško vojaško operacijo v Siriji. Iz Ankare so v torek že sporočili, da so prijeli Bagdadijevo sestro.

Erdogan v nastopu pred študenti teologije v Ankari ni povedal, kje in kdaj so zajeli Bagdadijevo ženo. Poudaril je, da so ZDA po operaciji, v kateri je umrl Bagdadi, zagnale ogromno komunikacijsko kampanjo. Turčija, ki je zajela njegovo soprogo, pa glede tega ni zganjala hrupa. "To danes prvič objavljam," je dejal, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Turški predstavniki so v torek sporočili, da so v napadu v sirskem mestu Aziz prijeli eno od Bagdadijevih sester, Rasmijo Avad, pa tudi njenega soproga, snaho in pet otrok. Tudi Erdogan je danes dejal, da so prijeli "eno sestro in svaka Bagdadija".

Bagdadi ima sicer več bratov in sester, a po pisanju ameriškega časnika New York Times ni znano, ali so vsi živi.

Bagdadi se je 27. oktobra ubil, ko so ga na posestvu na severozahodu Sirije izsledile specialne sile ameriške vojske. Domnevno 48-letni Iračan je nasilno džihadistično gibanje zgradil v močno silo, ki je leta 2014 na velikem ozemlju Sirije in Iraka razglasila svoj kalifat.

Ameriški predsednik Donald Trump je Bagdadijevo smrt označil za zmago, kritiki pa opozarjajo, da Islamska država kljub temu ostaja pomembna grožnja v Siriji in drugod.

Skrajna skupina je pred dnevi sporočila, da je novi vodja džihadistov Abu Ibrahim al Hašemi al Kuraši, svoje pristaše pa pozvala, naj prisežejo zvestobo novemu voditelju.