Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Belorusiji aretacije vidnih članov opozicije, zaslišana celo Nobelova nagrajenka

Deli na:
V Belorusiji aretacije vidnih članov opozicije, zaslišana celo Nobelova nagrajenka

Svetlana Aleksijevič, dobitnica Nobelove nagrade za književnost. - Foto: Wikimedia

Po nedeljskih protestih, na katerih je v Minsku proti beloruskemu predsedniku Aleksandru Lukašenku protestiralo najmanj 100.000 ljudi, so včeraj prijeli dva vidna predstavnika opozicije. Policija je prijela tudi več organizatorjev stavk v več državnih podjetjih.

Prijeli so Olgo Kovalkovo in Sergeja Dilevskega pred tovarno traktorjev MTZ v Minsku, kjer zaposleni v okviru protestov stavkajo.

Oba sta tudi člana koordinacijskega sveta opozicije, ki se zavzema za miren prenos oblasti in ga je ustanovila vodja opozicije Svetlana Tihanovska, ki se je zatekla v sosednjo Litvo. Njuni privrženci pravijo, da so ju prijeli zaradi nezakonite organizacije stavke. Dilevski je sicer tudi predsednik stavkovnega odbora v tovarni, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tudi predsednika stavkovnega odbora druge pomembne državne tovarne, tovarne težkih vozil MZKT, Aleksandra Lavrinoviča je včeraj aretirala policija, ko je zbiral podpise za novo stavko.

Policija je včeraj v okviru kazenskega postopka proti članom opozicijskega koordinacijskega sveta privedla na zaslišanje tudi članico sveta, Nobelovo nagrajenko za književnost Svetlano Aleksijevič, poročajo tuji mediji.


Lukašenko koordinacijski svet opozicije obtožuje, da si želi prilastiti oblast. Zagrozil je, da bo "ohladil nekatere vroče glave v njem". Včeraj aretirana Olga Kovalkova, članica sveta, je sicer minuli petek na vrhovnem sodišču vložila zahtevo za razveljavitev predsedniških volitev.

Opozicija ob vsakodnevnih protestih zaradi po njenih ocenah nepoštenih predsedniških volitev 9. avgusta, na katerih je za šesti mandat zmagal avtokrat Lukašenko, organizira tudi stavke, ki so prizadele glavne gospodarske sektorje države. Oblasti so močno pritisnile na zaposlene, tudi z grožnjami odpuščanj, tako da stavkovni val nekoliko peša, navaja AFP.

Lukašenko je na proteste odgovoril z nasilnim zatrtjem, okrepil je vojsko na mejah, predvsem z Litvo, članico EU in Nata, in krivi Zahod, da se je zarotil proti njemu.

Vilnius je sporočil, da je beloruski vojaški helikopter v nedeljo zvečer nekaj minut kršil litovski zračni prostor. Minsk pa trdi, da so odgovorili na poskus kršenja njihovega zračnega prostora s strani osmih balonov s protivladnimi simboli. Litovsko zunanje ministrstvo je včeraj na pogovor poklicalo beloruskega veleposlanika in protestiralo zaradi kršenja zračnega prostora, poroča britanski BBC.

Lukašenko je med nedeljskimi protesti z avtomatsko puško v rokah in neprebojnim jopičem na sebi posnel video, v katerem je hvalil varnostne sile, ki so varovale predsedniško palačo, protestnike pa ozmerjal, da so "podgane"".