feki production Svet24.si

Po dolgi in zahrbtni bolezni se je poslovil ...

irena vrčkovnik Dobra karma

Irena Vrčkovnik: selitev in novo življenje?

Screenshot from 2020-01-23 14-02-12 Svet24.si

FOTO: Žalosten konec prekmurskega psa: sredi ...

kornavirus, testiranje, pacient Svet24.si

Sum na koronavirus pri naših sosedih

horoskop Dobra karma

Prvi letošnj Mlaj vsakemu nebesnemu znaku že ...

luka mama Njena.si

Takšna je mama Luke Dončića brez ličil

ura_predin_foto_Simen Njena.si

Zoran Predin sporočil žalostno novico

Svet

Erdogan: Neizkušeni Macron pojma nima, kaj je to boj proti terorizmu, zato so rumeni jopiči zasedli Francijo

Deli na:
Erdogan: Neizkušeni Macron pojma nima, kaj je to boj proti terorizmu, zato so rumeni jopiči zasedli Francijo

Foto: Profimedia

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je danes napadel francoskega predsednika Emmanuela Macrona zaradi njegovih kritik odnosov znotraj Nata. Kot je dejal Erdogan, je Macron tisti, ki je "možgansko mrtev". Pariz je Erdoganove izjave že označil za žalitev in napovedal, da bo na pogovor poklical turškega veleposlanika.

"Najprej si preglej lastno možgansko smrt. Tovrstne izjave dajejo taki, ki so sami v stanju možganske smrti," je dejal Erdogan v nagovoru javnosti. Kot je dejal, bo to prihodnji teden na vrhu Nata v Londonu povedal tako Macronu kot ostalim voditeljem članic zavezništva, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Turški predsednik se je na ta način odzval na ocene Macrona, da je Nato "možgansko mrtev", ker se Turčija ni posvetovala z zavezniki glede posega na severu Sirije. Poleg tega so to omogočile ZDA, ko so se umaknile z območja in zapustile sirske Kurde, ključne zaveznike v boju proti džihadistom Islamske države, ki pa jih Erdogan označuje za teroriste. Macron je tovrsten razvoj dogodkov označil za resno strateško in politično težavo Nata.

Erdogan se pri očitkih na račun francoskega predsednika ni ustavljal. "Znaš se postavljati, vendar pa še vedno ne znaš primerno plačevati za Nato. Si začetnik," je dejal.

"Verjemite mi, Macron je zelo neizkušen. Pojma nima, kaj je to boj proti terorizmu. Zato so rumeni jopiči zasedli Francijo," je po poročanju AFP še dodal turški predsednik.Prav tako je zavrnil kritike Macrona glede turške ofenzive na severu Sirije. Poudaril je, da ima Turčija pravico do posredovanja v Siriji, saj da delita skupno mejo.

"Kaj pa tebe briga Sirija? Skači gor in dol, kolikor hočeš. Ampak boš moral prej ali slej spoštovati pravico Turčije, da se bori proti terorizmu. Druge poti ni," je po poročanju AFP še dejal Erdogan.

Macron je namreč močno nasprotoval turškemu vojaškemu posredovanju proti Kurdom na severu Sirije. Kot je dejal, to ogroža skupni boj koalicije proti IS, katere del je tudi zveza Nato.

Francoska vlada je v odzivu na Erdoganove besede napovedala, da bo na pogovor poklicala turškega veleposlanika v Parizu. "To ni izjava, to je žalitev. Veleposlanik bo poklican na pogovor na ministrstvo, da bo pojasnil stvari," so sporočili iz Elizejske palače.

loading...
Loading...