peterka1 Svet24.si

Primož Peterka in njegovih dvanajst kitajskih ...

čas Dobra karma

Tedenski horoskop: vi boste določali svoj čas in...

horoskop_astro_napoved Svet24.si

Horoskop za ponedeljek, 16. decembra

Reinhard Heydrich Svet24.si

Grob 'arhitekta holokavsta' odprt

srečna ženska Dobra karma

12 astroloških znakov in hvaležnost do konca ...

dejan-krajnc Njena.si

Koliko je bila vredna irokeza Poskočnega Dejana?

ksenija sešel zadnje slovo Njena.si

'Ksenija hvala bogu ni več trpela, ni čutila ...

Svet

Erdogan je zaradi ruskih raket ostal brez ameriških lovcev

Deli na:
Erdogan je zaradi ruskih raket ostal brez ameriških lovcev

Ameriški lovec F-35A Lightning II. - Foto: Reuters

Bela hiša je v sredo sporočila, da prekinja sodelovanje s Turčijo v programu najsodobnejših lovskih letal F-35, ker Turčija vztraja pri nakupu in integraciji ruskega sistema zračne obrambe S-400. ZDA so ta korak že dlje časa napovedovale in med drugim že ustavile urjenje turških pilotov. Ankara je v odzivu ocenila, da gre za veliko napako.

Turčija proizvaja nekaj sestavin za nevidnega lovca F-35 in prekinitev sodelovanja pomeni, da bodo morale ZDA najti nove dobavitelje. "F-35 ne more obstajati skupaj z rusko platformo zbiranja obveščevalnih podatkov o naših naprednih vojaških zmogljivostih," je sporočila Bela hiša.

Američane med drugim skrbi, da bi Rusija lahko izboljšala sistem S-400 proti lovcem F-35, obenem pa so zamerili, ker Turčija ni kupila ameriškega sistema zračne oziroma protiraketne obrambe.

Po uradni odpovedi sodelovanja v programu F-35 se lahko ZDA zaradi turškega vojaškega sodelovanja z Rusijo odločijo tudi za morebitne sankcije proti zaveznici v Natu.

Turške zunanje ministrstvo je v noči na danes v odzivu sporočilo, da so ZDA z odpovedjo sodelovanja v programu lovskih letal F-35 storile hudo napako, ki bo odnosom med državama povzročila nepopravljivo škodo. Enostranski in nepošteni korak Washingtona ni v skladu z duhom Nata in nima legitimnih vzrokov, zaradi tega ga je potrebno preklicati, so poudarili v Ankari, po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Rusija pa je medtem že sporočila, da lahko Ankari dostavi ruska letala Su-35. "Če bodo naši turški kolegi izrazili interes, smo se pripravljeni pogovarjati o dostavi Su-35," je povedal direktor ruskega proizvajalca letal Rostec Sergej Čemezov, navaja ruska tiskovna agencija Tass.

loading...
Loading...