dreamstime_m_103868112 Odkrito.si

KONOPLJA - RASTLINA PRIHODNOSTI

Antonio Brasco, pogreb Svet24.si

FOTO: Antonio je pričakoval prazno cerkev, a se ...

čuječnost Svet24.si

Dokazano, kako čuječnost ubije stres

gozdarstvo Svet24.si

Gozdovi so pred klimatskimi izzivi, vendar smo na ...

Peter Fonda Svet24.si

Umrl je hollywoodski velikan, nikoli več ne bo ...

ana maria mitic 7 Njena.si

Ana Maria Mitič pokazala svojo družino

ines in denis Njena.si

Denisova kandidatka vroča spletna mačka

Svet

Erdogan je zaradi ruskih raket ostal brez ameriških lovcev

Deli na:
Erdogan je zaradi ruskih raket ostal brez ameriških lovcev

Foto: Reuters - Ameriški lovec F-35A Lightning II.

Bela hiša je v sredo sporočila, da prekinja sodelovanje s Turčijo v programu najsodobnejših lovskih letal F-35, ker Turčija vztraja pri nakupu in integraciji ruskega sistema zračne obrambe S-400. ZDA so ta korak že dlje časa napovedovale in med drugim že ustavile urjenje turških pilotov. Ankara je v odzivu ocenila, da gre za veliko napako.

Turčija proizvaja nekaj sestavin za nevidnega lovca F-35 in prekinitev sodelovanja pomeni, da bodo morale ZDA najti nove dobavitelje. "F-35 ne more obstajati skupaj z rusko platformo zbiranja obveščevalnih podatkov o naših naprednih vojaških zmogljivostih," je sporočila Bela hiša.

Američane med drugim skrbi, da bi Rusija lahko izboljšala sistem S-400 proti lovcem F-35, obenem pa so zamerili, ker Turčija ni kupila ameriškega sistema zračne oziroma protiraketne obrambe.

Po uradni odpovedi sodelovanja v programu F-35 se lahko ZDA zaradi turškega vojaškega sodelovanja z Rusijo odločijo tudi za morebitne sankcije proti zaveznici v Natu.

Turške zunanje ministrstvo je v noči na danes v odzivu sporočilo, da so ZDA z odpovedjo sodelovanja v programu lovskih letal F-35 storile hudo napako, ki bo odnosom med državama povzročila nepopravljivo škodo. Enostranski in nepošteni korak Washingtona ni v skladu z duhom Nata in nima legitimnih vzrokov, zaradi tega ga je potrebno preklicati, so poudarili v Ankari, po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Rusija pa je medtem že sporočila, da lahko Ankari dostavi ruska letala Su-35. "Če bodo naši turški kolegi izrazili interes, smo se pripravljeni pogovarjati o dostavi Su-35," je povedal direktor ruskega proizvajalca letal Rostec Sergej Čemezov, navaja ruska tiskovna agencija Tass.

Loading...