zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Erdogan: Evropski parlament daje vtis, da varuje teroriste

Deli na:
Erdogan: Evropski parlament daje vtis, da varuje teroriste

Foto: Getty Images

Glasovanje Evropskega parlamenta za Turčijo nima nobene vrednosti, pravi turški predsednik Recep Tayyip Erdogan.

Erdogan je danes dejal, da glasovanje Evropskega parlamenta o prekinitvi pristopnih pogajanj s Turčijo, ki bo potekalo v četrtek, zanje nima nobene vrednosti, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Že to, da se Evropski parlament odloči za takšno glasovanje, daje vtis, da varuje teroristične organizacije in stoji na njihovi strani," je na poslovni konferenci muslimanskih držav v Istanbulu dejal Erdogan. Znova je kritiziral tudi to, da lahko prepovedana Kurdska delavska stranka (PKK) v državah EU nemoteno deluje.

Glavne politične skupine Evropskega parlamenta so se sicer v torkovi razpravi zavzele za zamrznitev turških pristopnih pogajanj z EU, in to zaradi julijskega spodletelega puča, ki so mu sledile čistke v vojski in javni upravi ter ukrepanje proti kritikom oblasti.

Glasovanje o zamrznitvi pogajanj, ki bo potekalo v četrtek, bi lahko pomenilo poglobitev vrzeli med Ankaro in EU, čeprav glasovanje ni zavezujoče, pa tudi članice EU so večinoma proti zaustavitvi pristopnega procesa.

Erdogan je sredi meseca unijo pozval k napredku v turških pristopnih pogajanjih do konca leta. Če tega ne bo, je zagrozil z razpisom referenduma o prekinitvi pristopnih pogajanj.

V okviru čistk po julijskem spodletelem poskusu državnega udara je bilo doslej aretiranih, suspendiranih ali odpuščenih prek 110.000 zaposlenih v vojski, policiji, pravosodju in šolstvu, ki naj bi bili povezani z zarotniki.