nebo Dobra karma

Tedenski horoskop: povezava Sonca, Jupitra in Lune...

fbf7bf9c1f2e307de371baa2df2af986 Svet24.si

Bogataša sta se izdajala za domorodca, da bi ...

jansa otroci urska insta Reporter.si

Kdo pri Janševih skrbi za otroka, ko Urška ...

avtomobil, krško, stopnišče Svet24.si

FOTO: Voznica zapeljala vzvratno in pristala na ...

janez jansa pf1 Necenzurirano

Za Janševo vlado je najprej ekonomija, potem ...

sanja grohar z družino Njena.si

Sanja Grohar v hudih bolečinah

Birce Akalay Njena.si

Birce Akalay (Lepotica in zver) noče govoriti o ...

Svet

Enajst pokojnih članov politbiroja je v celoti odgovornih za poboje beguncev na železni zavesi!

Deli na:
Enajst pokojnih članov politbiroja je v celoti odgovornih za poboje beguncev na železni zavesi!

Sovjetska zveza je leta 1968 s tanki zatrla "praško pomlad" na Češkoslovaškem. - Foto: Profimedia

Češki urad za dokumentacijo in preiskovanje komunističnih zločinov Češke je sporočil, da je enajst že preminulih članov politbiroja Komunistične partije Češkoslovaške iz osemdesetih let v celoti odgovornih za ubijanje, aretiranje in kriminaliziranje beguncev, ki so poskušali pobegniti na Zahod.

Ugotovitev policije je posledica kazenskih ovadb vloženih v Nemčiji in na Češkem v okviru projekta »Pravica 2.0«, ki jih je sprožila Platforma spomina in zavesti.

Postopki so se začeli novembra 2019 kot odziv na podrobno pritožbo, ki jo je Platforma vložila septembra 2017. Na 31 straneh policija podrobno opisuje vpletenost in odgovornost vsakega od članov politbiroja. Nekaj članov politbiroja je še živih, a do danes noben član politbiroja ni bil obsojen za kaznivo dejanje.

»Policijski sklepi o nedvoumni kazenski odgovornosti članov politbiroja predstavljajo velik premik pri oceni teh kaznivih dejanj ne samo znotraj češke družbe, ampak tudi v mednarodnem merilu,« pravi dr. Neela Winkelmann, nekdanja generalna direktorica platforme, odgovorna za projekt »Pravica 2.0«.

»Tega se veselimo, saj je leta 2016 policijski urad zavrnil ovadbo glede 246 civilistov, ubitih na železni zavesi, kot neutemeljeno. V policijski odločbi so navedeni primeri enaindvajsetih žrtev železne zavese. Devet jih je bilo ubitih, dvanajst pa jih je preživelo in čakajo na pravico. Od padca komunizma javnost pričakuje veliko večjo uspešnost policijskih preiskav živih storilcev,« pravi Peter Rendek, generalni direktor platforme.

Loading...