stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Enajst pokojnih članov politbiroja je v celoti odgovornih za poboje beguncev na železni zavesi!

Deli na:
Enajst pokojnih članov politbiroja je v celoti odgovornih za poboje beguncev na železni zavesi!

Sovjetska zveza je leta 1968 s tanki zatrla "praško pomlad" na Češkoslovaškem. - Foto: Profimedia

Češki urad za dokumentacijo in preiskovanje komunističnih zločinov Češke je sporočil, da je enajst že preminulih članov politbiroja Komunistične partije Češkoslovaške iz osemdesetih let v celoti odgovornih za ubijanje, aretiranje in kriminaliziranje beguncev, ki so poskušali pobegniti na Zahod.

Ugotovitev policije je posledica kazenskih ovadb vloženih v Nemčiji in na Češkem v okviru projekta »Pravica 2.0«, ki jih je sprožila Platforma spomina in zavesti.

Postopki so se začeli novembra 2019 kot odziv na podrobno pritožbo, ki jo je Platforma vložila septembra 2017. Na 31 straneh policija podrobno opisuje vpletenost in odgovornost vsakega od članov politbiroja. Nekaj članov politbiroja je še živih, a do danes noben član politbiroja ni bil obsojen za kaznivo dejanje.

»Policijski sklepi o nedvoumni kazenski odgovornosti članov politbiroja predstavljajo velik premik pri oceni teh kaznivih dejanj ne samo znotraj češke družbe, ampak tudi v mednarodnem merilu,« pravi dr. Neela Winkelmann, nekdanja generalna direktorica platforme, odgovorna za projekt »Pravica 2.0«.

»Tega se veselimo, saj je leta 2016 policijski urad zavrnil ovadbo glede 246 civilistov, ubitih na železni zavesi, kot neutemeljeno. V policijski odločbi so navedeni primeri enaindvajsetih žrtev železne zavese. Devet jih je bilo ubitih, dvanajst pa jih je preživelo in čakajo na pravico. Od padca komunizma javnost pričakuje veliko večjo uspešnost policijskih preiskav živih storilcev,« pravi Peter Rendek, generalni direktor platforme.