Bankomat Svet24.si

Ste ostali brez gotovine, vaša bančna kartica pa...

delavci Svet24.si

Slovenci delamo za manj, kot je evropsko ...

1712649659-0122maribor4-3-1712649604353 Necenzurirano

Ovadena županja, ki je po ovinkih prišla do ...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

andrej-hofer 1 Njena.si

Razočaranje za gledalce: Andrej Hofer ne bo ...

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Ekvador se zaradi Snowdna odpoveduje ugodnejšemu trgovanju z ZDA

Deli na:
Ekvador se zaradi Snowdna odpoveduje ugodnejšemu trgovanju z ZDA

Foto: Reuters

Ekvador je včeraj sporočil, da se bo odpovedal carinskim ugodnostim v trgovanju z ZDA. Kot je dejal tiskovni predstavnik ekvadorske vlade Fernando Alvarado, ZDA s temi ugodnostmi, ki jih mora ameriški kongres sicer znova potrditi, "izvajajo pritisk" nad Ekvadorjem, ker je ponudil azil nekdanjemu ameriškemu obveščevalcu Edwardu Snowdnu.

Ekvador je sprejel "enostransko in nepreklicno" odločitev, da se odpove trgovinskemu statusu, ki mu je grozila blokada s strani nekaterih ameriških "političnih sektorjev, medijskih skupin in de facto sil", je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal Alvarado.

"Ekvador ne bo dopustil pritiska ali groženj od nikogar, niti ne trguje z načeli in jih ne bo žrtvoval zaradi trgovinskih interesov, ne glede na to, kako pomembni so lahko," je še dodal.

V ZDA so medtem izrazili razočaranje zaradi odločitve Quita in dejali, da si želijo nadaljevanja sodelovanja z Ekvadorjem po dosedanjih ugodnostih v trgovanju, pa čeprav se odloča, da bi podelil azil Snowdnu.

Kot je dejal tiskovni predstavnik ameriškega State Departmenta Patrick Ventrell, je sploh vprašanje, ali Ekvador lahko sam določa preferenčni status na svoje blago, saj carinske ugodnosti podeljuje kongres, še navaja dpa.

Snowden, nekdanji pogodbeni analitik ameriške Agencije za nacionalno varnost (NSA), ki ga ZDA obtožujejo izdaje podrobnosti o spornem ameriškem nadzoru nad komunikacijami, je medtem po odhodu iz Honkonga brez veljavnega potnega lista obtičal na moskovskem letališču Šeremetjevo.

Ekvador na Snowdnovo prošnjo za podelitev azila še ni odgovoril. Ekvadorski zunanji minister Ricardo Patino pa je poudaril, da bi lahko odločanje o prošnji trajalo več tednov.