Revija Reporter
Svet

Ekvador: Kandidat opozicije trdi, da je prišlo do volilne prevare

STA

3. apr. 2017 9:04 Osveženo: 10:02 / 09. 8. 2017

Deli na:

Guillermo Lasso s podporniki.

Profimedia

Na predsedniških volitvah v Ekvadorju je glede na uradne izide tesno zmagal kandidat levice Lenin Moreno, a njegov protikandidat, konservativec Guillermo Lasso rezultat izpodbija, češ da je prišlo do volilne prevare.

V njegovem taboru zahtevajo ponovno štetje glasov.

Volilna komisija je v nedeljo zvečer po lokalnem času sporočila, da je po skoraj vseh preštetih glasovih Moreno v drugem krogu predsedniških volitev zmagal z 51 odstotki glasov. Njegov nasprotnik, Guillermo Lasso je zbral nekaj manj kot 49 odstotkov podpore, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Na podlagi nasprotujočih si izidov vzporednih volitev sta sicer sprva oba kandidata razglasila zmago. Kasneje je Lasso nasprotno stran obtožil volilnih prevar, češ da njegov tabor razpolaga z dokazi o poskusih prireditve izida.

"Branili bomo voljo prebivalcev Ekvadorja v luči poskusa prevare, s katero se želi nastaviti nelegitimno vlado," je dejal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP. Svoje podpornike je pozval, naj mirno protestirajo.

Na nepravilnosti pri obravnavi volilnih lističev je nakazal tudi predsednik opozicijske stranke CREO Cesar Monge. Predstavnikom svoje stranke, ki sodelujejo pri štetju glasov, je naročil, naj spodbijajo izide na vseh voliščih, da bi tako omogočili ponovno štetje glasov.

Moreno je v govoru ob razglasitvi rezultatov obljubil, da se bo neumorno boril za rešitve socialnih problemov, kot sta brezdomstvo in nepismenost. Bil je sicer kandidat vladajočega zavezništva PAIS, ki ga je za svojega naslednika izbral tudi dosedanji predsednik Rafael Correa.

Ta je proslavljal Morenovo zmago skupaj z njegovimi podporniki, ki so vzklikali "Correa, pogrešali te bomo." "Državo puščam v dobrih rokah," je dejal po poročanju AFP.

V prvem krogu volitev 19. februarja je Moreno osvojil 39,4 odstotka glasov, Lasso pa 29 odstotkov.

Volitve veljajo za pomemben pokazatelj politične klime v celotni Latinski Ameriki, kjer prevlada levih strank po desetletju počasi pojema. V zadnjih mesecih so bile volitve že v Argentini, Braziliji in Peruju, v vseh državah pa so zmagali bolj desno usmerjeni kandidate.

Ob volitvah je znova aktualno tudi vprašanje usode Juliana Assangea, ustanovitelja Wikileaksa, ki na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu živi od leta 2012, ko se je tja zatekel pred pravosodnim pregonom.

Correa je Assangeu dovolil ostati na veleposlaništvu, Lasso pa je med predvolilno kampanjo napovedal, da bo ustanovitelja Wikileaksa v roku 30 dni vrgel iz veleposlaništva. Assange je danes v odzivu na izide volitev čestital Morenu, Lassa pa v luči njegove grožnje "prijazno povabil, naj v 30 dneh zapusti Ekvador".