Bankomat Svet24.si

Ste ostali brez gotovine, vaša bančna kartica pa...

delavci Svet24.si

Slovenci delamo za manj, kot je evropsko ...

borut petek Necenzurirano

Nekdanji Janšev zaupnik je zdaj milijonar. Kdo ga...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

dejan dogaja1 Njena.si

Dejan Dogaja in Kiara Haas: Ljubezen jima daje ...

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Egiptovski vstajniki zavračajo načrte začasnega predsednika

Deli na:
Egiptovski vstajniki zavračajo načrte začasnega predsednika

Foto: Reuters

Glavna opozicijska skupina v Egiptu Narodna fronta rešitve, ki je podprla odstavitev predsednika Mohameda Mursija, se je pridružila vrsti drugih gibanj in zavrnila načrt novih oblasti za obdobje tranzicije. Odlok, ki tlakuje pot novim volitvam in daje začasnemu predsedniku obsežna pooblastila, naj bi bil sprejet brez ustreznega posvetovanja.

"Narodna fronta rešitve sporoča svojo zavrnitev ustavnega odloka," je v izjavi sporočila skupina, ki jo je do torkovega imenovanja za namestnika predsednika vodil Mohamed El Baradej. Kritični so predvsem do tega, da se trenutna oblast z začasnim predsednikom Adlijem Mansurjem ni v zadostni meri posvetovala z njimi.

Pozvali so k popravkom načrta, predlagali bodo tudi lastna dopolnila, so še sporočili, določil, ki jim ne ustrezajo, pa niso navedli, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Že pred tem so načrt za obdobje tranzicije, ki ga je v ponedeljek zvečer predstavil Mansur, zavrnile tako skupine, ki so podpirale Mursijevo odstavitev, kot njegovi večinoma islamistični podporniki.

Tudi gibanje Tamarod, ki je stalo za množičnimi protesti proti Mursiju, je bilo kritično zaradi nezadostne mere usklajevanja in je prav tako napovedalo svoje predloge. Mursijeva Muslimanska bratovščina, ki je Mursijevo odstavitev označila za vojaški udar, pa je menila, da "ustavni odlok človeka, ki so ga nastavili pučisti, vrača Egipt na začetek".


Mansur je sicer napovedal, da bodo predsedniške volitve v državi najkasneje februarja prihodnje leto, še pred tem pa bodo imeli parlamentarne volitve in referendum, na katerem bodo odločali o novi ustavi. Spremembe sporne islamistične ustave naj bi začeli pripravljati že čez dva tedna.

Poleg tega pa naj bi odlok, ki določa potek prehodnega obdobja, začasnemu predsedniku dajal obsežna pooblastila, vključno z zakonodajnim, še piše AFP.

Mansur je v torek medtem imenoval tudi premiera prehodne vlade. To je postal liberalni ekonomist in nekdanji finančni minister Hazem el Beblavi. Prizadeval naj bi si za spravo z Muslimansko bratovščino in ji ponudil položaje v vladi. Pogovore o oblikovanju prehodne vlade naj bi začel danes, še poroča AFP.

Muslimanska bratovščina je sodelovanje v Beblajevi vladi že zavrnila. Kot je danes sporočil njen tiskovni predstavnik Tarek al Mursi, "ne sklepajo dogovorov s pučisti in zavračajo vse, kar izhaja iz udara".

Napeto politično dogajanje v državi še naprej spremlja tudi nasilje. Na nemirnem Sinajskem politiku sta bila davi v napadu na več policijskih in vojaških položajev ubita dva človeka, eden od njiju naj bi bil civilist.