favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Egipt: Ugibanja o prepovedi bratovščine, zmeda glede protestov

Deli na:
Egipt: Ugibanja o prepovedi bratovščine, zmeda glede protestov

Foto: Reuters

V Egiptu je v nedeljo, ki je tam delovni dan, zasedala začasna vlada, ki naj bi razpravljala o predlogu premiera Hazema al Beblavija za razpustitev Muslimanske bratovščine. O večjih protestih in nasilju čez dan niso poročali, so se pa shodi islamistov kljub nekaterim odpovedim začeli popoldne. Vse več pripadnikov bratovščine je medtem v ječi.

Tuje tiskovne agencije so v nedeljo popoldne sporočile, da so islamisti, ki protestirajo že vse od odstavitve predsednika Mohameda Mursija v začetku julija, odpovedali napovedane proteste v Kairu, domnevno zaradi strahu pred jeznimi prebivalci in ostrostrelci. A kasneje so prišla iz Egipta poročila, da večina shodov vendarle ni odpovedana in da ti potekajo.

Med drugim so se Mursijevi privrženci v nedeljo popoldne podali proti poslopju vrhovnega sodišča v Kairu, so pa resda odpovedali shod v bližini predsedniške palače na vzhodu prestolnice. Poročajo tudi o protestih drugod po državi.

Kot je ob tem zapisala francoska tiskovna agencija AFP, postaja t.i. koalicija proti državnemu udaru, s katerim je vojska odstavila Mursija, očitno vse bolj razdrobljena in neorganizirana. Vse več njenih vidnejših članov je namreč že bilo aretiranih ali pa se skrivajo. Muslimanska bratovščina je sicer v petek pozvala k vsakodnevnim protestom.

V Kairu je bilo v nedeljo čez dan relativno mirno, promet je potekal normalno. Celo trgovine so po štirih dneh nasilja - to je od srede po zadnjih podatkih egiptovske državne tiskovne agencije Mena zahtevalo več kot 800 smrtnih žrtev, od tega kakih 80 v soboto - za nekaj časa previdno odprle svoja vrata.

V soboto je nasprotno odmevala izpraznitev kairske mošeje Al Fath na trgu Ramzes, v katero so se po krvavem "petku jeze" zatekli številni privrženci Mursija in tja prinesli tudi trupla ubitih v petkovih protestih. Ob tem so se pred mošejo zbrali jezni prebivalci, ki so islamistom očitali, da so teroristi. Ob izpraznitvi mošeje so varnostne sile aretirale več sto ljudi.

Egiptovska začasna vlada je medtem v nedeljo na seji razpravljala o situaciji v državi. Na dnevnem redu naj bi bil med drugim predlog začasnega premiera za razpustitev bratovščine. Al Beblavi se je namreč v soboto zavzel za razpustitev bratovščine in ocenil, da ne more biti sprave s tistimi, ki imajo krvave roke.


Člani egiptovske vlade sicer vse pogosteje govorijo o boju proti silam "terorizma", s čimer bi utegnili utemeljiti prepoved tega zelo močnega in vplivnega gibanja.

Egiptovske oblasti obenem ostro obračunavajo z islamisti. Samo v nedeljo so aretirale najmanj 300 nižjih članov Muslimanske bratovščine, v dneh pred tem so jih pridržale tisoč. Pri tem naj bi zasegli večje količine bomb, orožja in streliva. Med aretiranimi je tudi Mohamed al Zavahiri, brat vodje teroristične mreže Al Kaida Ajmana al Zavahirija.

Prvič po sredinem krvavem razbitju protestniških taborov v podporo Mursiju pa je v nedeljo javno spregovoril vodja egiptovske vojske Abdel Fatah al Sisi. Muslimansko bratovščino je pozval, naj preneha s protesti in naj se raje ponovno priključi demokratičnemu procesu, češ da je "v Egiptu prostor za vse".

A obenem je zagrozil, da varnostne sile ne bodo molče opazovale, kako privrženci Mursija sabotirajo razvoj Egipta. "Kdor verjame, da lahko državo in Egipčane spravi na kolena, mora ponovno dobro premisliti. Ne bomo mirno gledali, kako uničujejo državo," je zatrdil.

Na krvavo situacijo v Egiptu se je v nedeljo ponovno odzvala EU. Predsednika Evropskega sveta in Evropske komisije, Herman Van Rompuy in Jose Manuel Barroso, sta egiptovsko vojsko in začasno vlado v skupni izjavi opozorila, da bo EU ponovno "preučila" svoje odnose z Egiptom, potem ko nasilje tam ne poneha in se sprte strani v Egiptu niso vrnile k političnemu dialogu in demokraciji.

Posvarila sta pred "nepredvidljivimi posledicami" stopnjevanja nasilja za Egipt in širšo regijo ter odgovornost za umiritev razmer pripisala začasnim oblastem in vojski.

Veleposlaniki 28 držav članic EU se bodo sicer na nujnih pogovorih o krizi v Egiptu sestali v ponedeljek, temu pa naj bi v prihodnjih dneh sledilo še srečanje zunanjih ministrov EU na to temo.