kdo prvi prihiti na pomoc Svet24.si

Med službo na intervencijo? Dolenjski delodajalci...

2_Pero Lovšin Svet24.si

»Naše dobre volje naj se nalezeta tudi politika ...

ženska Dobra karma

Popolna energijska napoved od 19. do 25. 10. 2019

Festival že tradicionalno gosti Zemono Svet24.si

Kdo so sodobni slovenski graščaki in kako ...

colja1 Odkrito.si

Ženske, pogovarjajmo se o spolnosti!

borut4 Njena.si

Borut priznava: 'Maščevanje je uspelo'

ALEŠOVA POT Njena.si

Aleš po operaciji kože pravi suhec

Svet

Egipt bo tožil avkcijsko hišo Christie's zaradi prodaje glava Tutankamona

Deli na:
Egipt bo tožil avkcijsko hišo Christie's zaradi prodaje glava Tutankamona

Tutankamonova maska. - Foto: Wikipedia

Egipt je napovedal, da bo preko odvetniške pisarne v Veliki Britaniji vložil civilno tožbo zaradi prodaje glave faraona Tutankamona na dražbi minuli teden. Glava je bila na dražbi avkcijske hiše Christie's v London prodana za dobrih 4,7 milijona funtov, čeprav je Egipt opozarjal, da je bila verjetno odtujena iz tempeljskega kompleksa v Karnaku.

Kot je za BBC povedal egiptovski minister za antikvitete Khaled al-Enany, si bo prizadeval za vrnitev 3000 let stare glave faraona, izdelane iz kremena. Pri Christie's na drugi strani menijo, da so bila opravljena vsa potrebna preverjanja glede provenience kipa ter da je bila prodaja legalna.

Egipt je sicer dražbo poskušal preprečiti ter je zahteval vrnitev umetnine, ki je bila pred dražbo del znane zasebne zbirke Resandro. Egiptovsko zunanje ministrstvo je pred dražbo tudi pozvalo britansko zunanje ministrstvo in organizacijo Unesco, da prodajo zaustavita.

Po besedah nekdanjega egiptovskega ministra za antikvitete Zahija Havasa naj bi bila glava Tutankamona domnevno odtujena v 70. letih minulega stoletja iz templja v Karnaku. "Menimo, da je Egipt zapustila po letu 1970, saj so bili v tistem času iz templja v Karnaku odtujeni še drugi predmeti," je povedal pred dražbo.


Pri Christie's so se branili z navedbami, da Egipt ni še nikoli doslej izkazal tolikšnega zanimanja za glavo Tutankamona, čeprav je bila dolga leta dobro znana. "Glava niti ni bila predmet preiskave," so tedaj v avkcijski hiši povedali za AFP.

V avkcijski hiši so tudi objavili seznam lastnikov omenjene umetnine v zadnjih 50 letih. Najstarejši podatek je iz let 1973-74, ko je bila glava del zbirke princa Wilhelma von Thurn und Taxis v Nemčiji. Nato je menjala tri lastnike in leta 1985 postala del zbirke Resandro.

Egiptovski nacionalni odbor za vrnitev umetnin je po pisanju BBC v ponedeljek tudi izrazil "globoko nezadovoljstvo nad neprofesionalno prodajo egiptovskih artefaktov na dražbi, brez dokumentacije glede lastništva ter dokaza, da so legalno zapustili Egipt". Na četrtkovi dražbi je bilo prodanih še 32 egiptovskih artefaktov. Odbor je izrazil tudi "veliko začudenje, da s strani britanskih oblasti ni bilo pričakovane podpore".

Ob tem, da bo vložil civilno tožbo zaradi prodaje glave faraona, pa je odbor napovedal še, da bo zaprosil Interpol za pomoč pri iskanju na črnem trgu prodanih egiptovskih umetnin po svetu.

loading...
Loading...