Revija Reporter
Svet

Ruski medved renči: si bo Rusija drznila agresijo zoper Švedsko in Finsko?

Nenad Glücks
1.402

27. apr. 2022 6:00

Deli na:

Ruski tanki v bližini Mariupolja na jugovzhodu Ukrajine.

Reuters

Glede napovedanega bližnjega vstopa do sedaj nevtralnih Švedske in Finske v zvezo Nato se je Rusija odzvala, da bo prisiljena »povrniti vojaško ravnotežje s krepitvijo svojih obrambnih sil na Baltiku, vključno z namestitvijo jedrskega orožja.« Nekdanjega načelnika generalštaba Slovenske vojske Dobrana Božiča smo vprašali o potencialnem zaostrovanju razmer na tem območju.

Agresija Rusije na Ukrajino je privedla do drastičnega preobrata v do sedaj nevtralnih nordijskih državah Švedski in Finski. Število podpornikov za vstop v zvezo Nato je namreč preseglo število nasprotnikov in obe državi bosta po poročanju njunih medijev že sredi maja oddali vlogo za članstvo v zavezništvu. Kmalu za tem naj bi bili tudi sprejeti. Premierki Švedske in Finske (Magdalena Andersson in Sanna Marin) pravita, da je ruska invazija na Ukrajino spremenila celotno varnostno krajino Evrope.

Toda takoj po nagibanju prebivalcev obeh držav za podporo članstvu v Natu so iz Rusije prišla opozorila, češ da bi imela njuna vključitev v zvezo »resne vojaške in politične posledice«. Rusi svarijo, da bodo prisiljeni povrniti vojaško ravnotežje s krepitvijo svojih obrambnih sil na Baltiku, vključno z namestitvijo jedrskega orožja.

Nekdanjega načelnika generalštaba Slovenske vojske generalmajorja Dobrana Božiča smo vprašali, ali pričakuje agresivne poteze Rusije zoper Švedsko in Finsko. Po besedah Božiča sta ti dve državi res nevtralni, vendar sta že dolgoletni partnerici Nata ter z zavezništvom sodelujeta pri vojaških vajah in pri izmenjavi obveščevalnih podatkov. Rusija je z napadom na Ukrajino sama spodbudila, da se države počutijo veliko varnejše v okviru Nata.

Kam naj bi Rusi namestili jedrsko orožje? Najbrž imajo v mislih na pozicije čim bližje Baltiku, ocenjuje generalmajor Božič. A že zdaj je verjetno v ruski eksklavi okoli ruskega mesta Kaliningrad ob Baltskem morju (med Poljsko in Litvo) največja koncentracija orožja kjerkoli na svetu. Meni, da ima Rusija jedrsko orožje že nameščeno nekje v bližini. Geostrateško vstop omenjenih držav v Nato razmerja moči ne bi spremenil.

Balistične rakete imajo tako ali tako takšen doseg, da ni pomembno, kje so nameščene. Taktičnega jedrskega orožja (večinoma gre za uporabo z artilerijo), ki ga Rusija še vedno ima, pa zahodne države po padcu Berlinskega zidu več nimajo v svoji oborožitvi. Vsekakor je Nato napovedal, da bo krepil svoje enote na območju članic v vzhodni Evropi in tudi na severu, dodaja Božič.