nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Edinstvena potrditev Trumpove ministrice: glasovati je moral Pence

Deli na:
Edinstvena potrditev Trumpove ministrice: glasovati je moral Pence

Foto: Getty Images

Ob potrditvi ministrice za izobraževanje Betsy DeVos je zaradi razklanega senata (razmerja 50 proti 50) odločilni glas podal podpredsednik Mike Pence.

Kljub zavlačevalni taktiki demokratov je ameriški senat včeraj s tesno večino 51 proti 50 potrdil Betsy DeVos na položaj ministrice za izobraževanje v novi administraciji predsednika Donalda Trumpa. Prvič v zgodovini senata je moral odločilni glas za kabinetnega kandidata prispevati podpredsednik ZDA.

Demokrati so proti milijarderki, ker so prepričani, da bo uničila javno šolstvo s preusmerjanjem proračunskega denarja v zasebne šole. Potem ko sta se dve republikanski senatorki odločili, da se jim pridružita, je bil izid v 100-članskem senatu neodločen, kar pa ni bilo dovolj za zrušitev kandidature. V takšnih primerih odločilni glas večine prispeva podpredsednik ZDA.

Demokrati so v ponedeljek sprožili zavlačevalno taktiko z izkoriščanjem možnosti v senatnih pravilih za neprekinjene govore. To so počeli 24 ur v upanju, da na svojo stran pridobijo še kakšnega republikanca. Ni jim uspelo in DeVosova, ki zagovarja tudi orožje v šolah za obrambo pred medvedi, je bila potrjena z glasom podpredsednika Mikea Pencea.

Senat bo do konca tedna kljub zavlačevanju demokratov, ki imajo le 48 glasov proti 52 republikanskim, potrdil še najmanj dva ministrska kandidata in sicer za finance ter zdravstvo. Poprej je bilo treba za konec razprave pred glasovanjem o ministrskih položajih sicer zbrati 60 glasov podpore. A so demokrati spremenili pravila igre, ko so imeli nazadnje večino, da so lahko onemogočili republikanske blokade predsednika Baracka Obame.