Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Džihadistke Islamske države se vračajo v Evropo

Deli na:
Džihadistke Islamske države se vračajo v Evropo

Sorodnice džihadistov Islamske države v taborišču v Siriji (fotografija je simbolična). - Foto: Profimedia

Norveška policija je včeraj sporočila, da so iz Sirije repatriirali žensko, obtoženo povezav s terorističnimi skupinami, in dva njena otroka. Turčija pa je medtem v Nemčijo izgnala še eno domnevno privrženko skupina Islamska država (IS), in njene tri otroke, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Norveška je v državo vrnila 29-letnico, ki so jo potem v petek zvečer, ko je prispela v državo, formalno aretirali. Ženska je po navedbah policije osumljena članstva v terorističnih skupinah IS in Fronta al Nusra.

"Kolikor vemo, je imela ženska pomembno vlogo pri podpori kalifatu in je sodelovala v terorističnih organizacijah," je danes dejal šef norveške policije Hans Sverre Sjovold. Izrazil je upanje, da bodo žensko kmalu zaslišali, a dodal, da je vedno izziv, kadar jih sumijo kaznivih dejanj zunaj Norveške.

Ženska je sicer pred tem za norveško javno televizijo NRK izjavila, da so bile njene naloge kuhanje, pranje oblačil in skrb za otroke. Vendar pa je Sjovold zatrdil, da se preiskava ni začela brez razloga.

Medtem pa je Turčija v Nemčijo deportirala še eno žensko, domnevno privrženko IS. V nemčijo je prispela s tremi svojimi otroki, petletnim dečkom in dvema dveletnima deklicama. Ko je 29-letnica prispela v Nemčijo, so jo privedli pred preiskovalnega sodnika in nato v pridržanje, otroke pa so prevzele pristojne službe.

Turčija je osumljene borce v njihove matične države začela pošiljati 11. novembra lani. V turškem ujetništvu je namreč približno 1200 tujih pripadnikov skrajne skupine Islamska država.