benifer Svet24.si

Zvezdniški par "Bennifer" tik pred razhodom

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

5081484663803_org_27a69d764a0b1739_1648464638000 Necenzurirano

Kaj druži železnice, podjetnika iz Rovt in ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

kmetijaa11 Njena.si

Kmetija: Novi tekmovalci vas bodo prikovali pred ...

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Državni senat Južne Karoline za odstranitev južnjaške zastave

Deli na:
Državni senat Južne Karoline za odstranitev južnjaške zastave

Foto: Reuters

Državni senat Južne Karoline je v ponedeljek s 37 glasovi proti trem potrdil predlog zakona o odstranitvi bojne zastave nekdanje južnjaške konfederacije izpred palače državnega kongresa. Revolucionarni predlog za državo ameriškega juga naj bi v naslednjih dneh potrdil še predstavniški dom.

Pozivi za odstranitev zastave, ki za temnopolte Američane predstavlja simbol rasizma, so se okrepili po pokolu devetih temnopoltih vernikov v metodistični episkopalni cerkvi Emanuel v Charlestonu 17. junija. Beli rasist je prišel na molitveno srečanje in med pobijanjem jasno povedal, da to dela zaradi sovraštva do temnopoltih, ki menda ogrožajo belce.

Morilec, ki so ga kasneje ujeli, se je po družabnih spletnih omrežjih postavljal s konfederalno zastavo. Medtem ko za temnopolte Američane zastava predstavlja nekaj podobnega kot kljukasti križ za Jude, pa imajo belci različen odnos. Večina po ZDA se strinja s temnopoltimi. Med temi so tisti, ki so proti zastavi, in tisti, ki jo obožujejo kot simbol rasizma.

Obstaja pa tudi večji del belih južnjakov, ki se je skozi zgodovino dal prepričati, da gre pri zastavi za simbol junaške zgodovine in žrtvovanja. Zato so še naprej ponosni na sistem, ki je temeljil na zatiranju in suženjstvu, čeprav sami sebe prepričujejo, da temu ni tako. Konfederacija je vojno izgubila, česar nekateri belci še danes ne priznavajo.

Bojno zastavo junakov vojne za ohranitev suženjstva so leta 1961 obesili na vrh kongresne kupole. V Washingtonu so se takrat krepile pobude za odpravo diskriminacije temnopoltih in apartheida, kar belcem na jugu ni dišalo. Zahteve za odstranitev zastave so šele leta 2000 privedle do "kompromisa", po katerem so jo obesili na drog pred kongresom.

Pokol v cerkvi pa je pripeljal do revolucionarnega preloma, saj so se za odstranitev zastave začeli zavzemati praktično vsi vodilni politiki Južne Karoline z guvernerko Nikki Haley na čelu. Belci so si zastavo zacementirali na ozemlju pred palačo z zakonom, ki se ga lahko spremeni le z dvotretjinsko večino in nihče ni pomislil, da bo to kdaj v državi, ki je začela državljansko vojno, sploh mogoče.

Demokratski senator Vincent Shehen, ki je vložil predlog zakona, je dejal, da je enako poskusil lani, a so se mu vsi smejali. "Predlog moramo potrditi, ampak ne zaradi pokola. Potrditi ga moramo, ker je tako prav. Pokol je opomin, da je rasizem v naši državi še vedno živ," je dejal beli demokrat.