markacije, lažne-oznake Svet24.si

Zaradi lažnih markacij v smrt zgrmela mlada ...

Nicole, Liam Svet24.si

Rod Stewart bo zopet dedek!

1664402112-20052007-40be20da136e9c7d371b8dedd0c3f276 Necenzurirano

Kaj so govorili Pahor, Lahovnik, Janša & co., ko ...

natasa pirc musar ales musar m24 ss Reporter.si

Kaprice predsednice Nataše in prvega gospoda ...

doncic-biserka-petrovic Ekipa24.si

Do solz! Mama Dražena Petrovića prišla do ...

Foto 3 Revija Stop

Erika Pečnik Ladika: Šolski sistem je tako na ...

ales kranjc andreja 24 mm Ekipa24.si

Aleš Kranjc in boj s kruto boleznijo: Zdravniki ...

Svet

Državljan rajha se je na sojenju pokesal

Deli na:
Državljan rajha se je na sojenju pokesal

Na nemških sodiščih se zagovarja več članov skrajno desničarske skupine Državljani rajha. - Foto: Profimedia

Domnevni član skrajno desničarske skupine Državljani rajha je danes na sodišču v Düsseldorfu priznal članstvo v tej nemški teroristični organizaciji in sodelovanje v njenih načrtih za veleizdajo. V izjavi, ki jo je prebral njegov odvetnik, pa se je distanciral od radikalnih idej skupine in ocenil, da se je zapletel v neumnosti.

Na sojenju več članom skupine zaradi načrtovanja državnega udara je osumljenec tudi dejal, da se ne vidi kot "državljan rajha" in da se je "želel izvleči iz celotne zgodbe", da pa ni vedel kako, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Povedal je tudi, da se je vedno bolj oddaljeval od njihove ideologije. Zanikal je, da bi sodeloval pri načrtih za ugrabitev nekdanje kanclerke Angele Merkel, priznal pa, da je bil pripravljen izvesti napade na daljnovode.

Skupina Državljani rajha trdi, da nemški rajh, ki je bil ustanovljen leta 1871 in je propadel s porazom Nemčije v drugi svetovni vojni leta 1945, še vedno obstaja. Ne priznava Zvezne republike Nemčije, njenih institucij in zakonodaje. Po ocenah nemške notranje obveščevalne službe ima približno 23.000 privržencev.

V okviru operacij proti skupini je policija v obsežni operaciji v torek v treh zveznih deželah preiskala deset nepremični dveh osumljenih za podporo Državljanov rajha. Iz državnega tožilstva so sporočili, da so preiskali prostore dveh osumljencev iz dežele Baden-Württemberg, ki ju sumijo, da sta svoje nepremičnine konec leta 2021 in v začetku leta 2022 dala na voljo skupini za organizacijo dogodkov, na katerih so novačili nove člane. V operaciji je sodelovalo 700 policistov, še poroča dpa.