Revija Reporter
Svet

Družina diktatorja Marcosa je Filipinom pripravljena del nagrabljenega bogastva

STA

30. avg. 2017 6:00

Deli na:

Družina nekdanjega filipinskega diktatorja Ferdinanda Marcosa je pripravljena vrniti državi del svojega spornega bogastva, med drugim tudi "nekaj zlatih palic", je sporočil filipinski predsednik Rodrigo Duterte, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Pojasnil je, da pogovori med vlado in družino Marcos o tem že potekajo in da namerava za vodjo formalnih pogajanj imenovati nekdanjega vrhovnega sodnika.

"Ne bo veliko. Ne gre za Fort Knox," je še dejal Duterte in uporabil primerjavo z ameriško zakladnico, ki hrani zlate rezerve ZDA. "Gre za malo zlata, a pravijo, da ga bodo vrnili," je dodal.

Družini Marcos očitajo, da je iz državne blagajne v času diktature med letoma 1965 in 1989 vzela okoli deset milijard dolarjev. Vlada je od tega denarja doslej našla nekaj več kot tri milijarde dolarjev. Nihče od članov družine pa zaradi domnevne korupcije in kršitev človekovih pravic med diktaturo ni šel v zapor.

Duterte je dejal, da mu je član družine, ki ga ni imenoval, pojasnil, da je Marcos državno premoženje zgolj shranil na varno in tako "zaščitil gospodarstvo". "To razlago bom sprejel, najsi je resnična ali ne," je še povedal filipinski predsednik.

Marcosa je z oblasti strmoglavila vstaja leta 1989. Družina je pobegnila v izgnanstvo na Havaje, kjer je nekdanji diktator nato še istega leta umrl. Pet let kasneje so njegovo truplo vrnili na Filipine. Ta je bilo v hladilnici do novembra lani, ko je Duterte dovolil njegov pokop na pokopališču v Manili.