Revija Reporter
Svet

Dosje: Kralj Facebooka Mark Zuckerberg

P. Š.

6. maj. 2018 20:00

Deli na:

Facebook ima več kot 2,2 milijarde aktivnih uporabnikov mesečno. Po škandalu z zlorabo podatkov je podjetje izgubilo več deset milijard tržne vrednosti, konec aprila pa se je spet povečala. Prvi človek Mark Zuckerberg se je nehote znašel v središču pozornosti, vendar kaže, da bo škandal uspešno prebrodil.

Leta 2004 je tedaj 19-letni študent na univerzi Harvard Mark Zuckeberg v prvem televizijskem intervjuju na mreži CNBC za svoje še relativno neznano omrežju dejal, da je primerno za to, da študentje (mreža je bila namenjena predvsem njim) najdejo zanimive podatke o drugih. Upal je, da se bo pridružilo 400 ali 500 ljudi, a jih je bilo 100.000 v le nekaj mesecih.

V tiskani izdaji in v Trafiki24 več o o možaku, ki se je namenil zbližati svet, pa če si ta to želi ali ne; kako je falirani študent postal eden najbogatejših in najvplivnejših ljudi na svetu; kaj lahko o Marku Zuckerbergu izvemo z njegovega Facebook profila; o privilegiranih začetkih danes 34-letnega multimilijarderja; kako mož, ki hoče vedeti vse o svojih uporabnikih, ščiti svojo zasebnost; zakaj se je lani odpravil na turnejo po ZDA; kako se trudi biti videti višji od 170 centimetrov.