nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Donald Trump predlaga veliko davčno reformo

Deli na:
Donald Trump predlaga veliko davčno reformo

Foto: Reuters

Vodilni republikanski predsedniški kandidat Donald Trump je v ponedeljek prišel na dan z idejo o veliki davčno reformo, ki bo po njegovih besedah v prid manj premožnim Američanom, vendar pa ta radodarno reže davke tudi milijarderjem, kot je sam. Reformo naj bi plačal z odpravo nekaterih olajšav za borzne mešetarje in korporacije.

Trump zagotavlja, da bo za vse, ki zaslužijo do 25.000 dolarjev na leto kot posamezniki ali do 50.000 dolarjev na leto kot zakonski par, zvezne davke na dohodek povsem odpravil. To pomeni, da polovica Američanov ne bi plačala nič. Trump pri tem ni omenil, da skoraj polovica Američanov (40 odstotkov) že danes ne plača nobenega davka.

Davčno stopnjo za najbogatejše, ki je trenutno pri 39,6 odstotka dohodka, bi znižal na 25 odstotkov, davčno stopnjo za podjetja pa s 35 na 15 odstotkov. Trump predlaga tudi popolno odpravo davka na dedovanje. Trump je vztrajal, da ni populist in da bo njegova reforma vzpodbudila takšno gospodarsko rast, kot je svet še ni videl.

Vztrajal je, da je reforma uperjena proti najbogatejšim, kot so upravitelji skladov hedge, ki izkoriščajo davčne luknje oziroma plačujejo davek po nižji stopnji, ker ne prijavljajo dohodka, ampak plačujejo davek na dobiček, kjer je stopnja nižja. Ohranil bo olajšavo na hipotekarne obresti in za dobrodelna nakazila. To sta olajšavi, ki ju reveži sicer ne potrebujejo, ker nimajo hiš in denarja za dobra dela, imajo le za kupovanje hrane za lastno preživetje.

Na novinarski konferenci, kjer je oznanil načrt, se je Trump izogibal natančnemu odgovoru na vprašanje, katere davčne luknje namerava zakrpati, da bo lahko povečal porabo za vojsko in hkrati ohranil zvezni pokojninski sistem. Prav tako je šel gladko mimo vprašanja o tem, kako bo reforma koristila njemu. Dejal je le, da se je vedno na vso moč trudil, da plača čim manj davka.