901596_f168_dragonja_promet02t Svet24.si

Poklukar nakazal, da obmejnih muk junija letos še...

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

870457_151-vatikan Necenzurirano

Ko znani lobist pelje slovenske gradbince v ...

jansa orban fb1 Reporter.si

Janša nima ugleda v Bruslju, on seže le do ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Nina (Melani Mekicar) Njena.si

Melani Mekicar razkrila, kdaj in kje je spoznala ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Domnevno kitajski hekerji prišli do podatkov skoraj vseh javnih uslužbencih v ZDA

Deli na:
Domnevno kitajski hekerji prišli do podatkov skoraj vseh javnih uslužbencih v ZDA

Foto: Reuters

Sindikat zveznih javnih uslužbencev je pisno napadel kadrovsko službo ameriške vlade, ker ni bolje zavarovala osebnih podatkov milijonov sedanjih in nekdanjih uslužbencev zvezne vlade, do katerih so decembra lani prišli hekerji, za katere se domneva, da prihajajo iz Kitajske.

Predsednik sindikata zveznih javnih uslužbencev David Cox je direktorici urada za upravljanje z osebjem (OPM) oziroma kadrovske službe Katherine Archuletada poslal pismo s trditvijo, da so računalniški tatovi prišli do zasebnih podatkov vseh sedanjih uslužbencev, vseh upokojencev in do milijona nekdanjih uslužbencev zvezne vlade. OPM ne pokriva vojske, obveščevalcev in kongresa.

Cox na podlagi notranjih dokumentov OPM pravi, da so hekerji ukradli imena, rojstne podatke, številke socialne varnosti, podatke o plačah, zdravstvu, pokojninah in druge informacije. OPM se je zavil v molk in se sklicuje na varnostne razloge, tako da imajo informacije o vlomu le poklicani v vladi, osem članov zveznega kongresa in seveda hekerji, ki lahko z njimi počnejo, kar želijo.

Vodja demokratov v senatu Harry Reid, ki je eden od osmih, ki so jih seznanili s podrobnostmi, je dejal, da so v sistem vdrli Kitajci. Ni pa povedal, ali je šlo za posameznike ali za kitajsko vlado, ki vdor zanika.

OPM trdi, da ni nobenih dokazov, da so hekerji prišli tudi do informacij o preverjanju kriminalne preteklosti višjih javnih uslužbencev. Za občutljiva delovna mesta v vladi mora posameznik prestati podrobno prečesavanje preteklosti, da ne bi bilo kasneje kakšnega škandala. Če so hekerji prišli do teh informacij, imajo v rokah učinkovito orodje za izsiljevanje velikega števila ljudi.