i nakit Dobra karma

Horoskop: za vsako nebesno znamenje drugačen ...

brit Svet24.si

FOTO: Britney pristala v bolnišnici. To je razlog

marko lisec tw Reporter.si

Brat poslanca SDS Tomaža Lisca se zgraža nad ...

borut pahor, volitve 2017 Svet24.si

Predsedniku Borutu Pahorju je umrla mama

86695155_10157860848386093_854939220525973504_o Necenzurirano

Zato bi se morali bati Orbana in njegovih ...

Zvezdana Mlakar Njena.si

Zvezdana Mlakar osupla nad odločbo ministrstva

ivana milat3 Njena.si

Sanjski moški: Kaj se je zgodilo z Ivano?

Svet

Doktorat romunskega premiera naj bi bil plagiat

Deli na:
Doktorat romunskega premiera naj bi bil plagiat

Foto: Reuters

V središču afere zaradi domnevnega plagiata svojega doktorata se je zdaj znašel romunski premier Victor Ponta. Kot je poročala znanstvena revija Nature, naj bi bi bil večji del njegove doktorske disertacije iz leta 2003 plagiat, kar pa Ponta odločno zanika, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Revija Nature navaja, da je imela vpogled v dokumente, ki jih je zbral neimenovan informator. Ti kažejo na to, da je pri več kot polovici od 432 strani Pontove doktorske disertacije o delovanju Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC), sicer napisane v romunščini, šlo za "duplikat" brez ustreznih referenc.

Po navedbah revije Nature je večji del dela "videti identičen oziroma skoraj identičen" delu, napisanem v romunščini, dveh pravnikov, vsebuje pa tudi "neposreden romunski prevod delov angleške publikacije" nekega drugega avtorja.

Disertacija je z manjšimi spremembami leta 2004 izšla v knjižni obliki, predstavlja pa tudi podlago za knjigo iz leta 2010 o odgovornosti v mednarodnem kazenskem pravu.


Ponta vse obtožbe zanika in je pripravljen svoje delo predložiti v pregled. Nakazal je tudi, da naj bi za vsem skupaj stal predsednik Traian Basescu s sodelavci. Poleg tega pa se mu zdi nekoliko smešno, da revijo Nature, ki je specializirana za znanost in medicino, zanima njegova disertacija o ICC.

Ponta in Basescu sta se sicer zapletla v spor zaradi udeležbe na prihajajočem vrhu Evropske unije v Bruslju, kamor si želita oba, za vsako državo pa je na vrhu rezerviran zgolj en sedež.

Ni pa Ponta edini, ki se je znašel v takšnem položaju. Pred približno mesecem dni se je s položaja poslovil romunski minister za izobraževanje Ioan Manga zaradi obtožb, da je več njegovih znanstvenih člankov o informacijski tehnologiji plagiat.

Zaradi obtožb o plagiatorstvu pa sta morala položaja zapustiti tudi madžarski predsednik Pal Schmitt in nemški obrambni minister Karl-Theodor zu Guttenberg.

loading...
Loading...