zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Dogovor Severne in Južne Koreje: Za začetek konec verbalnih napadov

Deli na:
Dogovor Severne in Južne Koreje: Za začetek konec verbalnih napadov

Foto: Reuters

Visoki predstavniki Severne in Južne Koreje so danes zaključili drugi krog pogovorov o načrtovanem srečanju ločenih družin z obeh strani meje. Pogovori so se zaključili z zelo redkim soglasjem med državama, da se združitev ločenih družin odvije po načrtih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Državi sta se dogovorili tudi, da prenehata z medsebojnimi verbalnimi napadi in ob primernem trenutku nadaljujeta z dialogom, navaja skupna izjava, ki jo je v Seulu novinarjem prebral glavni južnokorejski pogajalec Kim Kyou-Hyun.

Dogovor pomeni precejšnje popuščanje Severne Koreje, ki je doslej vztrajala, da mora južna soseda preložiti začetek vsakoletnih vojaških vaj z ZDA, ki naj bi se začele 24. februarja, na datum po koncu srečanja družin. Seul je to zavrnil, češ da humanitarnih in vojaških vprašanj ne bi smeli povezovati.

Srečanje družin, ločenih po vojni v letih od 1950 do 1953, naj bi se odvilo med 20. in 25. februarjem v severnokorejskem letovišču Kumgang.

Popuščanje Pjongjanga in očitna pripravljenost na nadaljevanje dialoga vlivata upanje, da državi morda začenjata obdobje resnično konstruktivnega dialoga, navaja AFP.

Današnji pogovori so potekali v obmejni vasi Panmunjom. Kot je sporočilo južnokorejsko ministrstvo za združitev, je šlo za dve relativno kratki seji. Prvi krog pogovorov je bil v Panmunjomu v sredo in je pomenil najvišje srečanje politikov obeh Korej v zadnjih sedmih letih.

V četrtek se je sicer v Seulu mudil ameriški državni sekretar John Kerry. Kot je izpostavil, Severna Koreja "s svojim jedrskim programom ostaja glavno varnostno vprašanje".