sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

kidd doncic 23 pm Ekipa24.si

Hahaha!!! Po spotakljivih vzdihih Luka Dončić ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

matej mohoric 24 mm Ekipa24.si

Matej Mohorič o nedolžni ureznini, ki mu je niso...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Direktorju lastnice južnokorejskega trajekta Sewol 10 let zapora

Deli na:
Direktorju lastnice južnokorejskega trajekta Sewol 10 let zapora

Foto: Reuters

Sodišče v južnokorejskem Gwangjuju je izvršnega direktorja podjetja, v lasti katerega je bil aprila ponesrečeni trajekt Sewol, danes obsodilo na deset let zapora. Sodišče je pojasnilo, da je Kim Han Sik, direktor podjetja Chonghaejin Marine Co., odobril preobremenitve trajekta in nezakonite posege, po katerih je Sewol lahko sprejel več ljudi.

Sodišče je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP 71-letnega Kima tudi spoznalo za krivega, ker je dovolil, da tovor na trajektu ni bil naložen v skladu z varnostnimi standardi. V času nesreče je 6825-tonski Sewol prevažal 3606 ton tovora in avtomobilov, kar je trikrat več od priporočene teže tovora.

Kim odgovornost za nesrečo zavrača in poudarja, da je le ravnal v skladu z navodili lastnika podjetja Yoo Byung Euna. Za slednjim so po nesreči razpisali tiralico, njegovo truplo pa so našli junija. Ker je bilo napol razpadlo, vzroka smrti niso mogli ugotoviti.

Trajekt s 476 ljudmi na krovu - med njimi so prevladovali dijaki na šolskem izletu - je potonil 16. aprila zaradi preobremenjenosti. Rešilo se je le 174 ljudi, tudi zaradi neustreznega odziva posadke, ki je potnikom ukazala, naj ostanejo, kjer so, čeprav je ladja že začela toniti.

Sodišče je danes izreklo razsodbo še desetim vpletenim v primer, med njimi šestim predstavnikom podjetja Chonghaejin Marine Co. Enega so pomilostili, devetim pa so izrekli različne kazni, od pogojne za šest mesecev do šestih let zapora.