Revija Reporter
Svet

Direktorja FBI Jamesa Comeyja so cvrli jezni demokratski senatorji

STA

4. maj. 2017 6:00 Osveženo: 10:02 / 09. 8. 2017

Deli na:

Šef FBI Comey je na zaslišanju v senatu priznal, da je s pismom o Clintonovi vplival na volitve; zaradi tega mu je malce slabo, vendar bi še vedno storil isto.

Direktor FBI James Comey je včeraj odgovarjal na vprašanja članov pravosodnega odbora ameriškega senata, ki so ga skupaj z njegovo policijsko agencijo večinoma kritizirali zaradi dejanj pred lanskoletnimi volitvami, čeprav iz drugačnih razlogov glede na strankarsko pripadnost. Comey ni povedal nič novega.

Nekdanja demokratska kandidatka Hillary Clinton ga je v torek obtožila, da je skupaj z Rusi pomagal Donaldu Trumpu do zmage, ker je 28. oktobra lani senatu poslal pismo, da širi preiskavo njenega strežnika elektronske pošte, iz česar pa na koncu ni bilo nič.

Comey je zatrdil, da je bilo pismo kongresu nekaj zelo bolečega zanj. Lahko bi bil tiho, kar pa bi menda bilo katastrofalno za FBI, čeprav tega ni dovolj natančno pojasnil. Odločitev za obvestilo kongresu pa je bila le slaba za FBI in torej menda manjše zlo.

Demokratka iz Kalifornije Dianne Feinstein mu je vrgla naravnost v obraz, da je s svojo odločitvijo vplival na volilni izid. Comey je to priznal in dejal, da mu je zaradi tega malce slabo, ampak da bi še vedno storil isto.

Feinsteinova je opozorila, da je bil FBI skupaj s Comeyjem povsem tiho glede preiskave morebitnih povezav med Trumpovo kampanjo in Rusi. Šele marca je v kongresu priznal, da preiskava sploh poteka, v sredo pa spet ni hotel iti v podrobnosti.

Predsednik odbora republikanec Charles Grassley iz Iowe je opozoril, da je javno zaupanje v FBI zaradi dejanj agentov in vodstva na preizkušnji. Comeyja je med drugim prosil, naj pove ali je bilo kaj koordinacije med Rusi in Trumpovimi sodelavci. Comey je odgovor zavrnil. Grassley je izrazil upanje, da bo FBI prišel do resnice, ker gre za zelo pomembno vprašanje.

Comey je med drugim zavrnil, da bi sam kdajkoli anonimno pošiljal informacije v medije oziroma da bi to komu kdaj naročil. Ni pa priznal ali zavrnil obstoja preiskave tovrstnih dejavnosti znotraj FBI ali znotraj obveščevalne skupnosti.