Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Direktor Appla zanika, da bi bila družba eden največjih utajevalcev davkov v ZDA

Deli na:
Direktor Appla zanika, da bi bila družba eden največjih utajevalcev davkov v ZDA

Foto: Reuters

Glavni izvršni direktor ameriške korporacije Apple Tim Cook je včeraj v stalnem senatnem pododboru za preiskave odločno zavrnil namige, da se njegovo podjetje izogiba plačevanju davkov. Senatno poročilo pravi, da Apple to počne s podružnicami na Irskem.

Senatni preiskovalci so ugotovili, da ima Apple 145 milijard dolarjev rezerv gotovine, od tega sta 102 milijardi dolarjev na tujem. Apple sicer ne počne ničesar, kar ne bi počele tudi druge ameriške korporacije, ki skušajo doma plačati čim manj davka, na kar je opozoril tudi senator iz Kentuckyja, republikanec Rand Paul.

Pripadnik gibanja čajanke je na začetku zaslišanj Cooka in nekaterih drugih direktorjev Appla menil, da bi morali preiskovati kongres, ki je po nepotrebnem naredil zapleteno in nepregledno davčno zakonodajo. Zaradi tega je kolege pozval, naj se Applu opravičijo, ker ga pribijajo na križ. "Poglejte se v ogledalo," je dejal Paul in naletel na jezo kolegov.

Predsednik pododbora, demokrat iz Michigana, Carl Levin je dejal, da Apple izkorišča davčne luknje do absurda in jezno zatrdil, da podjetja ne morejo sama odločati o tem, koliko davka bodo plačala. Oster je bil tudi republikanec John McCain iz Arizone, ki je Apple označil za enega največjih davčnih utajevalcev v zgodovini ZDA.

Senatorji ocenjujejo, da se je Apple v letu 2011 izognil plačilu 3,5 milijarde dolarjev davka, lani pa naj bi se izognil kar devetim milijardam dolarjev. Apple je leta 2011 plačal 2,5 milijarde, lani pa šest milijard dolarjev davkov v ZDA.



Apple ima na Irskem pet podružnic, ki si delijo isti naslov v mestu Cork, in upravni odbor. Od petih podjetij imata davčno rezidenstvo na Irskem le dve. Apple menda izkorišča davčni zakonodaji na Irskem in v ZDA tako, da ne plača davka v nobeni državi.

Cook je obtožbe zavrnil in zatrdil, da so plačali vsak dolar davka, ki ga dolgujejo in se ne zanašajo na davčne trike. Po njegovih besedah so zaslužni za 600.000 novih delovnih mest v ZDA, ti ljudje pa da plačujejo davek na dohodek. Omenil je tudi, da so vložili 100 milijonov dolarjev v zagon proizvodnje računalnikov Mac v Teksasu, že sedaj pa delajo dele za iphone in ipade v ameriških podjetjih. Cook je dejal, da je Apple največji davkoplačevalec v ZDA.

Davčni direktor Appla Phillip Bullock je zagotovil, da so plačali vse davčne obveznosti v ZDA in na Irskem, čeprav je priznal, da mednarodne operacije podjetja Apple International v zadnjih petih letih niso plačale nič davkov v ZDA. To pač omogoča zakonodaja. Dobički, ki jih podjetje zasluži zunaj ZDA, niso podvrženi davkom v ZDA, zato je Apple ustanovil podružnice na tujem že v 80. letih prejšnjega stoletja.

Cook je zaslišanje izkoristil za poziv kongresu, naj uredi davčno zakonodajo oz. jo poenostavi ter zniža davke za podjetja, kar jih bo potem pripeljalo nazaj domov za ustvarjanje novih delovnih mest.