Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

doncic Ekipa24.si

Dallas slavi! Luka Dončić in druščina ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Dijsselbloem: Grčija mora biti pri pogajanjih realistična

Deli na:
Dijsselbloem: Grčija mora biti pri pogajanjih realistična

Foto: Reuters

Šef evroskupine Jeroen Dijsselbloem je Grčijo včeraj opozoril, da mora biti realistična v pogajanjih s posojilodajalci. "Grki morajo svoja pričakovanja prilagoditi realnosti," je Dijsselbloem dejal v pogovoru za televizijo RTL, medtem ko je grški premier grški premier Aleksis Cipras včeraj ocenil, da bi dogovor lahko sklenili še ta teden.

"Realnost je, da Grčija trenutno ne bo zmogla brez finančne pomoči," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP ocenil Dijsselbloem. Grčija je sicer preoblikovala ekipo uradnikov, ki vodijo ključna pogajanja z EU in Mednarodnim denarnim skladom, šef evroskupine pa meni, da le sprememba ekipe ne bo rešila nesoglasij med Grčijo in evroskupino.

Za preoblikovanje pogajalske ekipe so se v Atenah odločili po neformalnem zasedanju evrskih finančnih ministrov minuli konec tedna v Rigi glede grške krize, na katerem ni prišlo do preboja. To je bilo sicer pričakovano, je pa v javnosti precej odmevalo domnevno zelo veliko nezadovoljstvo ministrov z grškim kolegom Janisom Varufakisom.

Medtem pa je Cipras ocenil, da so z mednarodnimi posojilodajalci blizu dogovora. "Naš cilj je priti do dogovora še ta teden, če je mogoče, sicer pa najpozneje prihodnji teden," je Cipras dejal v pogovoru za grško televizijsko mrežo Star TV.

Grčija mora v prihodnjih tednih poplačati imetnike državnih obveznic in druge obveznosti, vključno z 950 milijoni evrov, ki jih mora maja vrniti Mednarodnemu denarnemu skladu, za plače v javnem sektorju in pokojnine pa potrebuje 1,7 milijarde evrov.