900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Desničarski skrajneži s steklenicami obmetavali solunskega župana

Deli na:
Desničarski skrajneži s steklenicami obmetavali solunskega župana

Stiliziran meander je znak grško neonacistov. - Foto: Reuters

Desničarski skrajneži so v soboto zvečer v grškem obmorskem mestu Solun napadli ter lažje poškodovali župana Janisa Butarisa, ki velja za enega od progresivnih grških županov. Napadalcem je uspel pobegniti, dogodek pa označil za "nočno moro", poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Do incidenta je prišlo ob obeleževanju dneva spomina na Grke, ki so jih v začetku preteklega stoletja z območja okoli Črnega morja izgnale ali ubile osmanske milice. Dogodka se tradicionalno poleg društev izgnanih udeležijo tudi skrajneži. Ti so med dogodkom Butarisa sprva verbalno žalili, nato pa so ga začeli obmetavati s steklenicami in drugimi predmeti.

Župan je padel na tla, s prizorišča pa mu je uspelo pobegniti s pomočjo policista in dveh njegovih spremljevalcev, dodaja dpa.

Napad na župana so obsodile vse grške parlamentarne stranke in grška vlada, z izjemo skrajno desne Zlate zore. "Napadalci so bili desničarski skrajneži," so sporočili iz urada predsednika grške vlade Aleksisa Ciprasa in dodali, da bodo za svoja dejanja odgovarjali.

Butaris se zavzema za otoplitev odnosov s Turčijo, pravice istospolno usmerjenih in manjšin. Poudarja multikulturni značaj svojega mesta, kjer so zadnjih 100 let skupaj živeli tako Grki kot Judje in Turki.