i nakit Dobra karma

Horoskop: za vsako nebesno znamenje drugačen ...

brit Svet24.si

FOTO: Britney pristala v bolnišnici. To je razlog

marko lisec tw Reporter.si

Brat poslanca SDS Tomaža Lisca se zgraža nad ...

borut pahor, volitve 2017 Svet24.si

Predsedniku Borutu Pahorju je umrla mama

86695155_10157860848386093_854939220525973504_o Necenzurirano

Zato bi se morali bati Orbana in njegovih ...

Zvezdana Mlakar Njena.si

Zvezdana Mlakar osupla nad odločbo ministrstva

ivana milat3 Njena.si

Sanjski moški: Kaj se je zgodilo z Ivano?

Svet

Desetina afganistanskega gospodarstva naj bi bila odvisna od opija

Deli na:
Desetina afganistanskega gospodarstva naj bi bila odvisna od opija

Foto: Reuters

Proizvodnja opija ostaja glede na novo poročilo Združenih narodov pomemben vir dohodka za številne Afganistance. Izvoz opija je v preteklem letu predstavljal deset odstotkov bruto domačega proizvoda države, so včeraj sporočili iz Urada ZN za droge in kriminal (UNODC) na Dunaju.

Vrednost izvoza opija naj bi glede na poročilo dosegla 1,4 milijarde evrov, po nekaterih ocenah pa 90 odstotkov svetovne proizvodnje opija izhaja prav iz Afganistana.

Delež izvoza mamil se je v primerjavi z letom 2011 sicer zmanjšal za pet odstotkov. A to ni posledica programov, uperjenih proti proizvodnji opija, temveč razlog za manjše količine opija tiči v boleznih rastlin in slabših vremenskih razmerah.

Aprila pa so ZN posvarili pred ponovnim porastom afganistanske proizvodnje opija v prihodnjem letu. Površine za pridelovanje maka so se sicer glede na navedbe ZN v lanskem letu povečale za 18 odstotkov na 154.000 hektarjev.

Številni mednarodni programi in napori za omejitev proizvodnje opija doslej niso imeli posebnega učinka. Strokovnjake zato skrbi poslabšanje razmer, ko bodo konec prihodnjega leta iz države odšli še zadnji vojaki zveze Nato.

"Afganistanski problem glede opija se ne bo razrešil v kratkem, zato moramo okrepiti napore, še posebej, ker se bliža leto 2014," je dejal izvršni direktor UNODC Jurij Fedotov.

loading...
Loading...