Revija Reporter
Svet

Denuklearizacija Severne Koreje bo še počakala: Kim še naprej gradi jedrski kompleks

STA

27. jun. 2018 12:09 Osveženo: 12:16 / 27. 6. 2018

Deli na:

Severna Koreja kljub zavezi k denuklearizaciji, h kateri se je na vrhu z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom v Singapurju zavezal njen vodja Kim Jong-un, nadaljuje gradnjo centra za jedrske raziskave v Yongbyonu, je danes objavila spletna stran 38 North, ki spremlja dogajanje v Severni Koreji.

"Satelitski posnetki z datumom 21. junij prikazujejo hitre izboljšave raziskovalnega centra v Yongbyonu," so zapisali. Zabeležili so "nadaljevanje operacij" v objektu za bogatenje urana, več novih konstrukcij, vključno z inženirskim uradom in cestno povezavo do zgradbe z jedrskim reaktorjem, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nadaljevanje gradnje po navedbah spletne strani "ni povezano z zavezo Severne Koreje k denuklearizaciji". Dodali so, da je od skupin, ki delajo na jedrskem programu, pričakovati, da bodo nadaljevale s svojimi aktivnostmi, dokler Pjongjang ne bo dal posebnih ukazov.

Severnokorejski voditelj se je sicer sredi meseca na vrhu z ameriškim predsednikom zavezal k denuklearizaciji Korejskega polotoka. Trump je pretekli teden dejal, da se je razoroževanje že začelo.

Severna Koreja je sicer že pred vrhom uničila poligon za jedrske poskuse v vasi Punggye-ri na severovzhodu države, kjer je izvedla šest jedrskih poskusov.

Pjongjang po srečanju ni govoril o denuklearizaciji, so pa državni mediji omilili propagando proti Washingtonu, ki so ga dolgo označevali za "imperialističnega sovražnika".