Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

doncic Ekipa24.si

Dallas slavi! Luka Dončić in druščina ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Vojska in policija nad protestnike, ki v Severni Dakoti protestirajo proti naftovodu

Deli na:
Vojska in policija nad protestnike, ki v Severni Dakoti protestirajo proti naftovodu

Foto: Getty Images

Močne enote vojske in policije so v četrtek zavzele naselje z okoli 300 protestniki v ameriški zvezni državi Severna Dakota, ki nasprotujejo gradnji naftovoda od Severne Dakote preko Južne Dakote in Iowe do Illinoisa. Naftovod je že skorajda dokončan, razen manjšega dela v Severni Dakoti blizu rezervata plemena siouxov Stoječa skala.

Protesti potekajo že več mesecev, saj aktiviste skrbi vpliv naftovoda na pitno vodo in morebitna zgodovinsko-kulturna nahajališča indijanskega plemena. Podjetje Energy Transfer Partners, ki gradi naftovod in na zasebnem zemljišču katerega potekajo protesti, trdi, da okrog naftovoda ni nobenih nahajališč.

Policijsko-vojaško operacijo odstranjevanja protestnikov so nadzirali helikopterji in letala, šerif okrožja Morton Kyle Kirchmeier pa je dejal, da gre za vprašanje javne varnosti, saj protestniki menda blokirajo ceste in zasedajo zasebno zemljišče.

Protestniki so zažgali barikade, ena ženska pa je celo potegnila pištolo in streljala na policiste, vendar ni nikogar zadela. Aretirali so jo skupaj z več kot desetimi drugimi, ki so se upirali. Upiranje je bilo sicer zaman, saj je prihrumelo več sto oboroženih policistov in vojakov, ki so uporabili dimne granate in gumijaste naboje.

Doslej so tam aretirali že skoraj 300 ljudi, protesti pa se nadaljujejo s pomočjo slavnih aktivistov, kot so predsedniška kandidatka zelenih Jill Stein, Jesse Jackson in nekateri slavni iz Hollywooda. Policija je sicer protestnike o odstranjevanju obvestila v sredo in jim dala priložnost, da sami odidejo.