miha krusic 1 Dobra karma

Miha Krušič iskreno: 'Če bi lahko, bi bil samo ...

1_vili resnik Svet24.si

Vili Resnik pravi, da se zdaj lahko končno ...

NOV20200709_GIL7277 Reporter.si

Najbolj eklatanten primer sprevrženega ...

Erjavec Svet24.si

FOTO: Ni bilo hladno le pivo, ki ga je užival ...

Mike pompeo Necenzurirano

Ameriški postroj slovenskih energetskih ...

kadunc Odkrito.si

Direktor RTV SLO: Nujno potrebujemo nadomestno ...

moaj-slovenija Njena.si

Okradli Alenko Košir

Svet

Danska postavila ograjo na meji z Nemčijo - da bi ustavila prašičjo kugo

Deli na:
Danska postavila ograjo na meji z Nemčijo - da bi ustavila prašičjo kugo

Pol metra ograje je vkopane, v višino pa seže meter in pol. - Foto: Reuters

Danska je danes na meji z Nemčijo končala postavitev ograje za zaščito pred afriško prašičjo kugo, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Poldrugi meter visoka ograja vzdolž skoraj 70-kilometrske meje med državama naj bi divjim svinjam onemogočila, da bi prišle na Dansko in prinesle to bolezen, ki bi povzročila veliko gospodarsko škodo.

Sporno ograjo na dansko-nemški meji so začeli postavljati konec januarja, zadnje dele ograje pa so končali blizu mejnega prehoda Sofiedal.

Prašičja kuga ni nevarna za človeka, je pa pogubna za prašiče. Cepiva zanjo ni. Če bi se virus te bolezni razširil na danske prašičje farme, bi po ocenah vlade povzročil ogromno škodo v svinjereji, eni glavnih gospodarskih panog v državi.

Po navedbah danske vlade bi morali v tem primeru ustaviti ves izvoz svinjine v nečlanice Evropske unije. Po podatkih danske agencije za naravo je vrednost danskega izvoza svinjine lani znašala okoli 28,5 milijarde danskih kron (3,81 milijarde evrov).


Ograja je visoka meter in pol in sega pol metra pod površje zemlje. Na več mestih ima vrata za prehod živine, vsakih sto metrov pa so v njej manjše odprtine 20 krat 20 centimetrov, skozi katere lahko prehajajo manjše živali. Po navedbah danske agencije za naravo je postavitev ograje stala 45 milijonov kron (okoli šest milijonov evrov), precej manj od predvidenih 80 milijonov evrov (10,7 milijona evrov).

"Ne pričakujemo, da bo ograja zadržala vse divje svinje, je pa to pomembna ovira," je dejal eden od vodij projekta Bent Rasmussen iz danske agencije za naravo.

Ljudje, ki živijo ob meji, so ograjo označili za nepotrebno in za simbol izolacije. Zagovorniki pravic živali se bojijo, da bodo z ograjo predvsem zmotili življenjske prostore volkov, vider in šakalov. Namesto da se bodo premikali po naravi, bodo namreč pogosteje zašli na nevarne ceste in železniške tire. Strokovnjaki pa opozarjajo, da je glavni prenašalec virusa prašičje kuge človek, ne divje svinje. Virus se namreč med drugim prenaša z blatom na avtomobilskih pnevmatikah ali na podplatih čevljev.

Prašičjo kugo so v Evropi doslej zabeležili v baltskih državah, na Poljskem, Češkem in Madžarskem. Nekaj primerov te bolezni so lani zaznali tudi pri divjih svinjah v Belgiji.

Loading...