zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Clintonova še vedno favoritinja, Trump vse resnejši kandidat

Deli na:
Clintonova še vedno favoritinja, Trump vse resnejši kandidat

Foto: Reuters

Demokratska predsedniška kandidatka Hillary Clinton ne glede na težave z zaupanjem zaradi elektronske pošte še vedno vodi pred vsemi ostalimi kandidati obeh glavnih strank, vendar pa zadnja nacionalna anketa televizije CNN obenem ugotavlja, da Donald Trump postaja realna možnost izbire za republikance.

V hipotetičnem dvoboju bi Clintonovo na splošnih volitvah podprlo 51 odstotkov vseh volivcev, newyorškega milijarderja pa 45 odstotkov. Ker so ZDA razdeljene skoraj na polovico, to pomeni, da je Trump sedaj postal realna možnost izbire za republikanske volivce. Trump je še julija zaostajal proti Clintonovi za 16 odstotkov.

Clintonova proti guvernerju Wisconsina Scottu Walkerju vodi z 52 proti 46 odstotkom, proti nekdanjemu guvernerju Floride Jebu Bushu z 52 proti 43, proti nekdanji direktorici Hewlett Packarda Carly Fiorina pa s 53 proti 43 odstotkom.

Clintonova ima pred vsemi možnimi republikanskimi kandidati udobno prednost pri volivkah, zaostaja pa med moškimi. Največjo prednost ima pri ženskah v hipotetičnem dvoboju s Trumpom (23 odstotkov) in edino republikansko kandidatko Fiorino (21 odstotkov). Proti vsem pa zaostaja pri moških volivcih.

Clintonova je imela v zadnjih časih precej težav zaradi vprašanj, ki jih je sprožala uporaba zasebnega strežnika elektronske pošte, ko je bila državna sekretarka. Vso pošto je sedaj predala preiskovalcem, ki ugotavljajo, ali je preko tega strežnika pošiljala zaupne informacije. Vprašanje spet obuja pomisleke o tem, ali gre Clintonovi zaupati, kar se pozna v anketah.

Kar 56 odstotkov volivcev meni, da nekaj prikriva, 39 odstotkov pa, da ni storila nič narobe. Clintonovo kot strankarsko predsedniško kandidatko danes podpira 47 odstotkov demokratov, kar je devet odstotkov manj kot julija in prvič, da ji je podpora padla pod 50 odstotkov. Senatorju iz Vermonta Bernieju Sandersu pa je podpora narasla za deset odstotkov na 29 odstotkov.

Ostali demokratski kandidati so daleč zadaj. Več kot deset odstotkov podpore uživa podpredsednik Joe Biden, ki se ni odločil za kandidaturo. Če se ne bo, bo večina njegovih podpornikov dala svoj glas Clintonovi, ki je zaradi trdne podpore žensk trenutno na dobri poti do končne zmage, čeprav je do volitev novembra prihodnje leto še daleč.