profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Članice EU bodo potrjevale dogovor o začetku trgovinskih pogovorov z ZDA

Deli na:
Članice EU bodo potrjevale dogovor o začetku trgovinskih pogovorov z ZDA

Evropska unija in Združene države Amerike - Foto: Profimedia

Članice EU, ki so se minuli teden načelno dogovorile o mandatu Evropski komisiji za začetek trgovinskih pogovorov z ZDA, bodo danes v okviru zasedanja kmetijskih ministrov predvidoma potrjevale kompromisno besedilo. Pogajanja so bila težavna zlasti zaradi stališč Francije, ki je napovedala, da kompromisa danes ne bo podprla.

Francoski predsednik Emmanuel Macron tako npr. vztraja, da bi se ZDA morale najprej vrniti k pariškemu okoljskemu sporazumu. "Branimo Evropo kot vzor pri boju proti podnebnim spremembam. Francija nasprotuje začetku trgovinskih pogovorov z ZDA, ki so se izločile iz okvira pariškega podnebnega sporazuma," je v četrtek tvitnil Macron.

Tako naj bi Pariz danes izrazil nasprotovanje odprtju pogovorov, a naj bi šlo predvsem za simbolično gesto. Verjetno bo namreč Francija edina članica, ki bo glasovala proti. Ker je za mandat Evropski komisiji za začetek pogovorov dovolj že kvalificirana večina članic, francoski "ne" ne bo ustavil procesa.

Mandat sicer predvideva pogajanja o omejenem trgovinskem dogovoru, torej zgolj o odpravi carin na industrijske izdelke, ne vključuje pa kmetijskih proizvodov. Proces temelji na dogovoru ameriškega predsednika Donalda Trumpa in predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja julija lani, ki je vsaj začasno preprečil trgovinsko vojno med EU in ZDA.



Ta je pretila po uvedbi novih ameriških carin na jeklo in aluminij in ob ameriških grožnjah uvedbe novih carin na avtomobile. Z novimi carinami je Trumpova administracija zagrozila tudi pred dnevi v luči dolgoletnega spora med ZDA in EU o državni podpori izdelovalcema letal Boeing in Airbus.

Bruselj je pogajalska izhodišča, ki so jih danes potrdile članice, objavil januarja, po štirih sestankih evropske komisarke za trgovine Cecilie Malmström in ameriškega trgovinskega predstavnika Roberta Lighthizerja, ki predsedujeta posebni, izvršni delovni skupini, vzpostavljeni za uresničitev julijskega dogovora. Članice so tako za potrditev potrebovale več mesecev.

Potrjevanje kompromisnega dogovora bo sicer potekalo brez razprave v okviru zasedanja kmetijskih ministrov. Ti se bodo danes med drugim spet posvetili tudi vprašanju izvajanja skupne kmetijske politike unije po letu 2020.