pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Člani tolpe priznali umor pogrešanih mehiških študentov

Deli na:
Člani tolpe priznali umor pogrešanih mehiških študentov

Foto: Reuters

Domnevni člani kriminalne tolpe v Mehiki so priznali, da so ubili 43 študentov, ki jih pogrešajo že šest tednov. Kot je povedal generalni državni tožilec Jesus Murillo Karam, so trije člani tolpe Guerreros Unidos priznali, da so študente ubili, potem ko jim jih je izročila policija. Njihova trupla so nato sežgali.

Trditve je podkrepil z video in zvočnimi posnetki priznanj.

Trupla so sežgali blizu nekega smetišča, po njihovih trditvah pa so gorela kar 14 ur. Da bi zabrisali vse sledi zločina, so nato posmrtne ostanke zdrobili, jih dali v plastične vreče in jih nekaj odvrgli v reko. Storilci so sežgali tudi svoja oblačila, da ne bi bilo dokazov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Murillo Karam je kljub temu dejal, da imajo študente še vedno za pogrešane, dokler analiza genskega materiala posmrtnih ostankov, ki so jih našli v vrečah ob reki, ne bo potrdila njihove identitete. Pri identifikaciji jim bo pomagala avstrijska univerza. Dodal pa je, da imajo veliko dokazov, ki bi lahko kazali, da gre za pogrešane študente.

Študente pogrešajo, odkar so policisti 26. septembra streljali na njihove avtobuse, v katerih so se peljali po udeležbi na protestih. Pri tem je bilo ubitih šest ljudi, 25 pa ranjenih. Študente - gre samo za fante, stare med 15 in 25 let - je nato policija odpeljala.

Murillo Karam je novico objavil na srečanju s svojci pogrešanih študentov v Chilpancingu, prestolnici zvezne države Guerrero na jugu Mehike.


Starši, ki ne zaupajo vladi in oblasti obtožujejo, da niso storile dovolj pri iskanju pogrešanih, so dejali, da ne bodo verjeli, da so njihovi otroci mrtvi, dokler tega ne bodo potrdili neodvisni argentinski strokovnjaki, ki sodelujejo v preiskavi.

Oktobra sta dva kriminalca že priznala, da sta ubila 17 pogrešanih študentov in njihova trupla odvrgla v skupno grobišče blizu Iguala. Testi so nato pokazali, da med posmrtnimi ostanki ni bilo študentov.

Mehiški predsednik Enrique Pena Nieto je danes obljubil, da bodo prijeli vse odgovorne za ta grozljiv zločin.

Oblasti so v zvezi z izginotjem prijele že 74 ljudi, tudi več članov tolpe Guerreros Unidos, 36 policistov iz mest Iguala in Cocula ter župana Iguale in njegovo ženo, Joseja Luisa Abarco in Mario de los Angeles Pineda. Oba so prijeli v zanikrni četrti mehiške prestolnice v torek, potem ko sta bila več kot mesec dni na begu. Obtožena sta, da sta naročila prijetje študentov in njihovo izročitev kriminalcem.

Izginotje študentov je pretreslo Mehiko, ki se sicer že leta sooča z mafijskim nasiljem in kriminalom. Zaradi nepojasnjenega dogodka in posledičnega odkritja več trupel v bližnjih množičnih grobiščih je na ulicah mehiških mest v preteklih tednih protestiralo več tisoč ljudi.

Če bo potrjeno, da so pogrešane študente ubili člani tolpe, bo to eden najhujših pokolov v Mehiki od leta 2006, ko je država začela vojno proti preprodajalcem mamil in kriminalu, ki je doslej zahtevala že 80.000 življenj.