pošta, poštar, poštni delavec Svet24.si

Sindikat upravo Pošte Slovenije obtožuje vdora v...

sava dolinka, alge Svet24.si

Ugotavljali bodo, zakaj so se razrasle alge v Savi...

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Cipras zaradi zavrnitve dela grških predlogov kritičen do IMF

Deli na:
Cipras zaradi zavrnitve dela grških predlogov kritičen do IMF

Foto: Reuters

Mednarodni denarni sklad (IMF) je zavrnil nekatere grške predloge glede reševanja dolžniške krize, je razvidno iz današnjega kritičnega odziva grškega predsednika vlade Aleksisa Ciprasa. "V tej nenavadni odločitvi se lahko skrivata dve stvari: morda nočejo dogovora, morda pa služijo določenim interesnim skupinam v Grčiji," je bil oster.

Kot piše francoska tiskovna agencija AFP, se Cipras čudi temu, da je IMF tik pred srečanjem s posojilodajalci in večernim zasedanjem evroskupine sprejel takšno odločitev.

"Nenehno zavračanje primerljivih ukrepov s strani določenih institucij se ni še nikoli zgodilo - ne na Irskem ne na Portugalskem," je zatrdil grški premier.

Zaradi odločitve IMF, ki med vlagatelji sproža strah, da finančnim ministrom območja evra danes ne bo uspelo doseči dogovora, so klecnile tudi večje evropske borze.

Finančni ministri držav v območju evra se bodo drevi v Bruslju že tretjič v tednu dni sestali v upanju na dogovor z Grčijo o reformah v zameno za nadaljnjo finančno pomoč, da bi se izognili bankrotu države, ki lahko privede do njenega izstopa iz območja evra in EU. Zasedanja se bo udeležil tudi slovenski finančni minister Dušan Mramor.

Vprašanje je tudi, kako bo dogovor, če bo dosežen, sprejet v grškem parlamentu, ki mora potrditi ukrepe, h katerim se v pogajanjih s posojilodajalci zaveže grška vlada.

Časa je le še šest dni. Konec meseca se namreč izteče sedanji evropski program pomoči Grčiji. Poleg tega mora država konec meseca izpolniti finančno obveznost do IMF v vrednosti približno 1,6 milijarde evrov.