nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj, ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Cipras izpolnil vsaj eno obljubo: javna radiotelevizija ERT znova oddaja

Deli na:
Cipras izpolnil vsaj eno obljubo: javna radiotelevizija ERT znova oddaja

Foto: Reuters

Grška javna radiotelevizija ERT je danes zjutraj, točno dve leti po zaprtju, znova začela oddajati. S tem je levo usmerjena vlada Aleksisa Ciprasa izpolnila eno svojih predvolilnih obljub. ERT oddaja tri televizijske in več radijskih programov.

Nekdanja grška vlada premierja Antonisa Samarasa je ERT zaprla 11. junija 2013. Z argumentom varčevanja in krčenja države ter ob očitkih, da je ERT slabo vodena in zapravljiva, je bilo odpuščenih vseh 2600 uslužbencev.

Ogorčenje zaradi nenadnega zaprtja radiotelevizije, ki je delovala več kot 60 let, ni bilo ogromno le med Grki, ampak so kritike na Atene letele tudi iz tujine, med drugim s strani Evropske radiodifuzne zveze EBU.

Po nekaj mesecev je sicer ERT nadomestila nova radiotelevizija pod imenom NERIT, ki pa je bila občutno manjša, saj je imela le okoli 500 novinarjev.

Od 6. ure danes zjutraj po lokalnem času pa javna radiotelevizija znova oddaja pod starim logotipom ERT, medtem ko je logotip NERIT po dobrem letu dni izginil s televizijskih zaslonov.

Vsi nekdanji uslužbenci ERT, ki so to želeli, so znova dobili službo. Pri ERT je tako trenutno zaposlenih 1650 ljudi, poročanje grških medijev povzema nemška tiskovna agencija dpa. Stara-nova javna radiotelevizija se financira z mesečno naročnino v višini treh evrov na gospodinjstvo.

Zakon, ki je podlaga za ponovno oddajanje ERT, je bil v parlamentu potrjen konec aprila. Zanj so glasovali poslanci koalicije, medtem ko je bila največja opozicijska stranka Nova demokracija proti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.