Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Četrtina hrvaških dijakov in študentov do vpisa s podkupnino

Deli na:
Četrtina hrvaških dijakov in študentov do vpisa s podkupnino

Foto: Reuters

Vsak četrti dijak ali študent na Hrvaškem se je v šolo ali na fakulteto vpisal s pomočjo podkupnine, je pokazala raziskava, ki jo je izvedel spletni portal za informacije o izobraževanju EduCenter. Kot so dodali, je šokantno, da se je kar 67 odstotkov anketirancev med izobraževanjem srečalo z določeno obliko korupcije.

Podkupovanje je bilo ključnega pomena pri opravljanju izpitov za 17 odstotkov anketirancev, še osem odstotkov pa si je z modrimi kuvertami zagotovilo zaključni izpit ali diplomo, je objavil EduCenter na svoji spletni strani.

Anketiranci so korupcijo tudi komentirali in med drugim zapisali: "Nekaj denarja nikoli ni škodi, da prideš v šolo, v katero si želiš" ali "Boljša šola je tudi dražja, sicer pa je vse moč urediti".

Približno 16 odstotkov od dobrih 250 anketirancev je navedlo, da je boljšo oceno prineslo tudi poznanstvo s profesorji ali člani njihove družine. Kot je zapisal eden izmed vprašanih, ni imel pogojev za izpit, a je njegova mama zdravnica in je hčerki profesorice uredila zdravniški pregled mimo čakalne vrste.

Predstavili so tudi primer, ko je profesor dopustil prepisovanje med izpitom tistim študentom, ki so kupili njegovo knjigo.

Samo tretjina anketirancev ima pozitivne izkušnje z izobraževanjem in pravi, da osebno niso občutili korupcije. Trdijo, da se podkupovanja poslužujejo zgolj slabi študentje, saj "tisti, ki se naučijo, ne potrebujejo podkupnine za uspeh na izpitu".

Raziskavo so objavili potem, ko je izbruhnila nova korupcijska afera na zagrebški univerzi. Prejšnji teden so prijeli 12 oseb zaradi suma podkupovanja ter zlorabe položaja in pooblastil na medicinski fakulteti. Še vedno odmevajo tudi podobni primeri na ekonomski in prometni fakulteti.