irena pan 1 Dobra karma

Znana novinarka verjame, da obstaja še veliko ...

lidija bačič7 Svet24.si

FOTO: Lidija Bačić objavila vročo fotografijo ...

jansa otroci urska insta Reporter.si

Kdo pri Janševih skrbi za otroka, ko Urška ...

testiranje, bris, koronavirus Svet24.si

Znane ponedeljkove številke, toliko novih ...

janez jansa pf1 Necenzurirano

Za Janševo vlado je najprej ekonomija, potem ...

sanja grohar z družino Njena.si

Sanja Grohar v hudih bolečinah

jasna-kuljaj Odkrito.si

Kako premor oddaje Pri Črnem Petru komentira ...

Svet

Četrtina hrvaških dijakov in študentov do vpisa s podkupnino

Deli na:
Četrtina hrvaških dijakov in študentov do vpisa s podkupnino

Foto: Reuters

Vsak četrti dijak ali študent na Hrvaškem se je v šolo ali na fakulteto vpisal s pomočjo podkupnine, je pokazala raziskava, ki jo je izvedel spletni portal za informacije o izobraževanju EduCenter. Kot so dodali, je šokantno, da se je kar 67 odstotkov anketirancev med izobraževanjem srečalo z določeno obliko korupcije.

Podkupovanje je bilo ključnega pomena pri opravljanju izpitov za 17 odstotkov anketirancev, še osem odstotkov pa si je z modrimi kuvertami zagotovilo zaključni izpit ali diplomo, je objavil EduCenter na svoji spletni strani.

Anketiranci so korupcijo tudi komentirali in med drugim zapisali: "Nekaj denarja nikoli ni škodi, da prideš v šolo, v katero si želiš" ali "Boljša šola je tudi dražja, sicer pa je vse moč urediti".

Približno 16 odstotkov od dobrih 250 anketirancev je navedlo, da je boljšo oceno prineslo tudi poznanstvo s profesorji ali člani njihove družine. Kot je zapisal eden izmed vprašanih, ni imel pogojev za izpit, a je njegova mama zdravnica in je hčerki profesorice uredila zdravniški pregled mimo čakalne vrste.

Predstavili so tudi primer, ko je profesor dopustil prepisovanje med izpitom tistim študentom, ki so kupili njegovo knjigo.

Samo tretjina anketirancev ima pozitivne izkušnje z izobraževanjem in pravi, da osebno niso občutili korupcije. Trdijo, da se podkupovanja poslužujejo zgolj slabi študentje, saj "tisti, ki se naučijo, ne potrebujejo podkupnine za uspeh na izpitu".

Raziskavo so objavili potem, ko je izbruhnila nova korupcijska afera na zagrebški univerzi. Prejšnji teden so prijeli 12 oseb zaradi suma podkupovanja ter zlorabe položaja in pooblastil na medicinski fakulteti. Še vedno odmevajo tudi podobni primeri na ekonomski in prometni fakulteti.

Loading...