moški Dobra karma

Tarot napoved: finance, ljubezen in nasvet

horoskop_znamenja Svet24.si

Horoskop za ponedeljek, 24. februarja

Screenshot 2020-02-23 at 17.43.50 Reporter.si

Zakulisje koruzne koalicije: zakaj bodoči ...

prej potem Svet24.si

Nevarno in grdo: reklamne table povsem zasičile ...

zidar-snezic-jankovic Necenzurirano

To so poslovneži, ki se milijonskih dolgov ...

Sandra Klemm – Sendi 2 Njena.si

Se spomnite Sendi? Ste jo opazili na odru EME?

vatroslav in valentina Njena.si

Ljubezen na vasi: Razkošno praznovanje ...

Svet

Češki minister odstavljen, ker se je upiral varčevanju

Deli na:
Češki minister odstavljen, ker se je upiral varčevanju

Foto: Reuters

Češki premier Petr Nečas je danes odstavil pravosodnega ministra Jirija Pospišila, ker se je upiral vladnim varčevalnim ukrepom. Kot je pojasnil Nečas, je Pospišil z zahtevami po dodatnih sredstvih za svoje ministrstvo v letu 2013 slabo vplival na preostanek vlade.

Pospišil po besedah Nečasa "kot menedžer ni obvladoval svojega ministrstva", ko gre za proračunska sredstva. Za leto 2013 je namreč zahteval povišanje sredstev za svoj resor za milijardo kron (38,5 milijona evrov), in to v času, v katerem morajo vsa ministrstva varčevati, je po poročanju tujih tiskovnih agencij še poudaril Nečas.

"Nihče ne bo imel privilegijev, tudi če gre za člana vodstva moje lastne stranke," je še poudaril češki premier, ki vodi desnosredinsko Demokratsko državljansko stranko (ODS), katere podpredsednik je Pospišil.

Samega Pospišila je odločitev presenetila. "Za to vem šele pol ure," je dopoldne izjavil pred novinarji. So se pa že oglasili kritiki Nečasove odločitve, ki so mnenja, da je uradni razlog za odstavitev Pospišila le pretveza.

V resnici naj bi odstavitvi botroval njegov odločen boj proti korupciji v času, ko Češki mediji obsežno poročajo o poskusih prikrivanja vrste velikih podkupovalnih afer. Pospišil se je v spopadu s korupcijo med drugim lotil tudi zamenjav osebja v uradu glavnega praškega tožilca.

Da je bil Pospišil kaznovan, ker se je postavil po robu strankarskim kolegom, je prepričan tudi češki zunanji minister Karel Schwarzenberg, ki sicer prihaja iz manjše koalicijske partnerice v Nečasovi vladi, stranke TOP 09.

loading...
Loading...