profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Češkemu Zoranu Jankoviću spodletel naskok na prestolnico

Deli na:
Češkemu Zoranu Jankoviću spodletel naskok na prestolnico

Zoran Janković in Andrej Babiš. - Foto: Bobo, Reuters

Levoliberalna stranko Ano češkega premierja Andreja Babiša je na nedeljskih čeških lokalnih volitvah slavila zmago, a je obenem doživela presenetljiv in grenak poraz v bogati prestolnici Pragi.

Nedeljske lokalne volitve so bile prve volitve po tem, ko je Babiš decembra lani postal češki premier. Kljub njegovi izvolitvi za premierja, je Babiš vladno koalicijo sklenil šele junija letos, ko je sklenil sodelovanje s socialdemokrati. Ta vlada je manjšinska, podporo pa ji v parlamentu zagotavlja češka komunistična stranka, ki nima ministrov v vladi, si je pa z dogovorom zagotovila zaposlovanje svojih kadrov v državnih podjetjih.

Po Babiševi zaslugi so tako češki komunisti prvič po žametni revoluciji leta 1989 zopet skozi priprta vrata prišli na oblast. A kot kaže, se niti socialdemokratom niti komunistom podpora Babišu ni izplačala, saj sta te dve stranki veliki poraženki lokalnih volitev.

Naklonjenost 64-letnega Babiša koaliciji s komunisti ni presenečenje, saj je bil v času komunističnega režima član češkoslovaške komunistične partije in je tudi sodeloval s češkoslovaško Udbo – tajno komunistično službo StB. Njegovo kodno ime je bilo Bureš.


Milijarder Babiš, ki je drugi najbogatejši prebivalec Češke (nekateri ga imajo tudi za najbogatejšega Slovaka, saj je po rodu Slovak in se je na Češko zaradi poslovnih razlogov preselil šele po razpadu skupne države), je po svoje podoben našemu Zoranu Jankoviću.

Oba – Babiš in Janković – sta se rodila zunaj držav, v katerih zdaj delujeta kot politika (Babiš se je rodil v Bratislavi, Janković pa vasi Saraorci pri Smederevu v Srbiji). Oba sta najbogatejša politika v svoji državi, oba sta v politiko prišla iz gospodarstva in oba sta temelje svoje gospodarske kariere položila že v času komunističnega režima. Oba tudi izhajata iz tako imenovane komunistične nomenklature oziroma sta bila blizu (nekdanjim) komunističnim oblastnikom.

Oba sta se v času tranzicije iz socializma v kapitalizem zavihtela na vrh nekdanjega državnega podjetja. Babiš se je zavihtel na vrh češkega Agroferta (to je bila podružnica slovaškega državnega podjetja Petrimex), Janković pa na vrh slovenskega Mercatorja.

A Babišu je uspelo olastniniti Agrofert in ustvariti tudi medijski imperij, medtem ko je Jankoviću leta 2005, ko so ga odstavili s čela uprave Mercatorja (Janković za to krivi takratnega premierja Janeza Janšo), poskus menedžerskega prevzema Mercatorja neslavno padel v vodo. Tako Babiš kot Janković se morata nenehno otepata očitkov o korupciji.