feki production Svet24.si

Po dolgi in zahrbtni bolezni se je poslovil ...

irena vrčkovnik Dobra karma

Irena Vrčkovnik: selitev in novo življenje?

Screenshot from 2020-01-23 14-02-12 Svet24.si

FOTO: Žalosten konec prekmurskega psa: sredi ...

kornavirus, testiranje, pacient Svet24.si

Sum na koronavirus pri naših sosedih

horoskop Dobra karma

Prvi letošnj Mlaj vsakemu nebesnemu znaku že ...

luka mama Njena.si

Takšna je mama Luke Dončića brez ličil

ura_predin_foto_Simen Njena.si

Zoran Predin sporočil žalostno novico

Svet

Čehi protestirajo proti vladnim varčevalnim ukrepom

Deli na:

Na osrednjem trgu v češki prestolnici Praga se je danes zbralo več deset tisoč ljudi in protestiralo proti vladi premiera Petra Nečasa. Shod so sklicali sindikati, upokojenske organizacije, študentska združenja in ostale skupine, ki so zgroženi nad načrtovanimi varčevalnimi ukrepi v državi in aferami, ki pretresajo vlado.

Organizatorji so napovedali, da bo država danes priča največjemu protestu proti vladi Petra Nečasa. "Dovolj nam je korupcije, netransparentnosti, zdravstvenega sistema, socialnega sistema. Na kratko, ta vlada ni naredila nič dobrega za nas navadne ljudi," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedala ena od starejših protestnic.

Desnosredinska vlada je 11. aprila sprejela paket varčevalnih ukrepov, ki predvideva zmanjšanje proračunskega primanjkljaja z za letos predvidenih 3,5 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP) pod tri odstotke BDP. Ministri so se tudi dogovorili za zvišanje davka na dodano vrednost za odstotek na 15 oziroma 21 odstotkov, upočasnitev rasti pokojnin ter zmanjšanje izdatkov vlade.

Nečas je napovedal še povečanje davka na tobačne izdelke in promet z nepremičninami za odstotek, študentje pa bodo od prihodnjega šolskega leta morali plačati vpisnino. Varčevanje bo prizadelo tudi upokojence, saj se bodo pokojnine zviševale počasneje kot doslej. Hkrati tudi ne bodo v celoti usklajene z inflacijo, ampak je predvidena samo tretjinska uskladitev.
Povprečna pokojnina na Češkem je okoli 419 evrov.

Poleg gospodarske in finančne krize se Češka sooča tudi z vladno krizo, saj je v minulih dneh razpadla najmanjša koalicijska stranka Javne zadeve. Premier je že omenil možnost predčasnih volitev junija, če do ponedeljka ne bo prepričan, da ima koalicija še vedno "varno večino" v parlamentu.

loading...
Loading...