ivan gale bobo1 Dobra karma

'Galeta pri aferi razkritja ni vodilo ...

horoskop_zodiak_znaki Svet24.si

Horoskop za torek, 11. avgusta

_PPZ8368 Reporter.si

Aleksandra Pivec bi morala oditi že včeraj, ne ...

tovornjak, počena pnevmatika, izvoz unec Svet24.si

FOTO: Tovornjak s počeno pnevmatiko pristal na ...

01c863dd494d6a0448555e3498fbd7dc Necenzurirano

Ventilatorje prodali Orbanu na dan izbruha afere

križevniška-ulica, vandalizem Odkrito.si

Vandalizem v Ljubljani - Razkrivamo neverjetno ...

hana Njena.si

Hana odšla iz Nemčije

Svet

Čehi protestirajo proti vladnim varčevalnim ukrepom

Deli na:

Na osrednjem trgu v češki prestolnici Praga se je danes zbralo več deset tisoč ljudi in protestiralo proti vladi premiera Petra Nečasa. Shod so sklicali sindikati, upokojenske organizacije, študentska združenja in ostale skupine, ki so zgroženi nad načrtovanimi varčevalnimi ukrepi v državi in aferami, ki pretresajo vlado.

Organizatorji so napovedali, da bo država danes priča največjemu protestu proti vladi Petra Nečasa. "Dovolj nam je korupcije, netransparentnosti, zdravstvenega sistema, socialnega sistema. Na kratko, ta vlada ni naredila nič dobrega za nas navadne ljudi," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedala ena od starejših protestnic.

Desnosredinska vlada je 11. aprila sprejela paket varčevalnih ukrepov, ki predvideva zmanjšanje proračunskega primanjkljaja z za letos predvidenih 3,5 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP) pod tri odstotke BDP. Ministri so se tudi dogovorili za zvišanje davka na dodano vrednost za odstotek na 15 oziroma 21 odstotkov, upočasnitev rasti pokojnin ter zmanjšanje izdatkov vlade.

Nečas je napovedal še povečanje davka na tobačne izdelke in promet z nepremičninami za odstotek, študentje pa bodo od prihodnjega šolskega leta morali plačati vpisnino. Varčevanje bo prizadelo tudi upokojence, saj se bodo pokojnine zviševale počasneje kot doslej. Hkrati tudi ne bodo v celoti usklajene z inflacijo, ampak je predvidena samo tretjinska uskladitev.
Povprečna pokojnina na Češkem je okoli 419 evrov.

Poleg gospodarske in finančne krize se Češka sooča tudi z vladno krizo, saj je v minulih dneh razpadla najmanjša koalicijska stranka Javne zadeve. Premier je že omenil možnost predčasnih volitev junija, če do ponedeljka ne bo prepričan, da ima koalicija še vedno "varno večino" v parlamentu.

Loading...