zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Cameron že začel boj za spremembe v odnosu med EU in Veliko Britanijo

Deli na:
Cameron že začel boj za spremembe v odnosu med EU in Veliko Britanijo

Foto: Reuters

Britanski premier David Cameron se po prepričljivi zmagi na volitvah minuli teden že loteva izpolnjevanja ene svojih ključnih obljub - pogajanj o spremembi pogojev članstva Velike Britanije v EU, čemur naj bi sledil referendum o tem vprašanju. Kot je dejal v nedeljo, je glede začetka pogajanj že poklical evropske voditelje.

"Opravil sem že nekaj telefonskih pogovorov z evropskimi voditelji," je Cameron dejal za televizijo Channel Four. "Najprej pogajanja, nato referendum pred koncem leta 2017." Kot je dodal, se bodo pogajanja začela zelo kmalu, poroča britanski BBC.

Cameron sicer napoveduje, da bo vodil kampanjo za obstanek države v uniji, a le, če mu bo uspelo zagotoviti reforme na področjih, kot so priseljevanje in s tem povezane socialne ugodnosti, ter vrnitev nekaterih pooblastil iz Bruslja v London.

Konservativni voditelj bo ob tem moral poiskati ravnovesje z najbolj proti uniji naperjenim krilom svoje stranke, v katerem so zelo hitro po vnovični izvolitvi na položaj glede tega pritisnili nanj.

V nedeljo je vplivni konservativni poslanec Graham Brady že pozval premierja, naj svojim ministrom dovoli kampanjo za izstop iz EU, če bi to želeli. "Bolj kot želiš omejiti poglede ljudi, omejiti razpravo, bolj ustvarjaš napetosti, ki ne bi bile potrebne," je Brady, vodja poslanske skupine konservativcev, dejal za radio BBC.

Cameron bo prav danes, ko se v Westminstru že zbirajo novoizvoljeni poslanci, nagovoril svojo poslansko skupino in po pričakovanjih bo govoril tudi o odnosih z EU. Prav tako danes je pričakovati še zadnja imenovanja v njegovi vladi, potem ko je v zadnjih dneh postalo jasno, da na ključnih položajih ostajajo isti ljudje kot v preteklem mandatu.

Kot izrazita evroskeptika položaj med drugim ohranjata zunanji minister Philip Hammond in obrambni minister Michael Fallon. Oba sta po poročanju francoske tiskovne agencije AFP že dala jasno vedeti, da bosta glasovala za izstop Velike Britanije iz unije, če London ne bo pridobil nazaj zadostne mere pooblastil.

Konservativci so na parlamentarnih volitvah minuli četrtek osvojili absolutno večino 331 poslanskih sedežev v 650-članskem parlamentu. Tesna večina 12 poslancev sicer lahko pomeni, da bi bil vpliv evroskeptikov toliko večji, saj je dovolj upor sedmih, da določen zakon ni sprejet, še piše AFP.